Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12249222 www.bgdnes.bg

Белугата от река Сена почина въпреки успешната спасителна акция

Белугата, заседнала в река Сена, почина по време на опит да бъде върната в морето край Северна Франция, съобщиха властите.

Спасителите през нощта използваха кран, за да извадят кита от реката. Ветеринари го прегледаха, преди да бъде поставен в хладилен камион за пътешествие от повече от 160 км до пристанището на Уистреам.

Реклама

"Въпреки безпрецедентната спасителна операция, с тъга съобщаваме за смъртта на белугата", казаха властите в Калвадос, където се намира пристанището. Белугата е била евтаназирана при транспортирането, след като е развила дихателни усложнения, предаде "Дневник".

Планът беше китът да се премести в соленоводен басейн с надеждата, че може да възстанови малко сили, преди да бъде прехвърлен в морето.

Опитът за спасяване бе рисковано начинание за белугата, но организацията за опазване на морската среда Sea Shepherd France каза, че недохраненият кит няма да оцелее в топлата сладководна речна среда. След изваждането му от Сена властите предупредиха за лошото здравословно състояние на животното.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама