Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12249525 www.bgdnes.bg

250 нови сайта разпространяват пропагандата на Кремъл в ЕС

Базираната в Ню Йорк компания “NewsGuard”, която проучва и следи фалшивата информация в интернет, е идентифицирала 250 уебсайта, които активно разпространяват руска дезинформация за войната, като десетки от тях са създадени през последните месеци. Тенденцията изглежда е в отговор на решението на ЕС да забрани телевизионния канал “Russia Today” и информационната агенция “Sputnik”.

Около половината от сайтовете са на английски език, други са на френски, немски или италиански. Много от тях са създадени много преди войната, но не са били изрично свързани с Москва, докато изведнъж не започват да публикуват прокремълски послания, казват експерти. Сред наративите, които могат да бъдат срещнати на тези сайтове, са твърденията, че Украйна е организирала серия от смъртоносни военни атаки, за да получи подкрепа от световната общност, и че украинските бежанци извършват престъпления в Германия и Полша, предаде "Дойче веле".

Реклама

Видеоклипове на “Russia Today” се разпространяват с ново лого

Освен това Европейският център за борба с дезинформацията съобщава, че видеоклиповете на “Russia Today” продължават да се споделят в социалните медии, но с различно лого или без такова.

"Вместо да въведат ефективни системи за модериране на съдържанието, социалните мрежи се опитват да играят на котка и мишка с дезинформационния апарат на Кремъл", казва Феликс Карт, старши консултант в британската неправителствена организация “Reset”.

Експертите са установили и уебсайтове, които разпространяват проукраинска пропаганда, по-специално градската легенда за военния пилот с прозвище "Призракът на Киев", но броят на тези сайтове е значително по-малък от проруските.

Съдът в Люксембург отхвърля иска на “Russia Today”

В края на месец юли Съдът на Европейския съюз в Люксембург отхвърли иска, подаден от “RT France” срещу Съвета на ЕС, заради забраната на канала да излъчва в Европейската общност.

Съдът в Люксембург заключава, че Съветът на ЕС е потвърдил, че “RT France” "активно подкрепя руската политика на дестабилизация и агресия" срещу Украйна. Освен това каналът е излъчвал информация, която оправдава войната на Русия срещу Украйна и може да представлява значителна заплаха за обществения ред и сигурността на ЕС, заявява съдът в Люксембург.

На 1 март Съветът на ЕС реши да забрани излъчването на “Russia Today” на английски, немски, френски и испански език, както и на руската информационна агенция, свързана с Кремъл, “Sputnik”. Основанието за решението беше, чеРусия разпространява пропаганда по тези канали, за да оправдае агресията си срещу Украйна, и по този начин застрашава обществения ред и сигурността на ЕС.

Реклама
Реклама
Реклама