Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12251897 www.bgdnes.bg

Иван Кутуев, ръководител на Европейската фитнес академия: Карайте велоергометър сутрин на гладно

Тренирайте вкъщи, но с персонален инструктор

КОЙ Е ТОЙ

Иван Кутуев е ръководител на Европейската фитнес академия. Организацията е на шест месеца и си поставя две основни цели - да има повече спортуващи хора и повече компетентни и обичащи спорта и работата си треньори. Акцент в работата е също правилното трениране вкъщи по време на пандемия и спиране на обездвижването. Как да се случи това без контузии и при евентуално ново затваряне на фитнес залите - четете в следващите редове.

- Защо се заехте с този проект и какво представлява той, г-н Кутуев?

- Искахме да създадем този проект още преди пандемията, но поради затварянето на фитнес центровете на хората не им беше до това да се обучават в професии, за които не е ясно кога ще могат да работят. От друга страна, успяхме да обърнем по-сериозно внимание на детайлите и хората, които изготвят програмите. Ние сме лицензирани от Министерство на образованието за най-високото ниво 3 на академия като нас с подобни курсове. Както и от Европейската мрежа на треньорите за фитнес инструктор ниво 3 и персонален треньор ниво 4.

Реклама

В учебните ни планове се включват водещи практици от спорта като цяло - лека атлетика, футбол, плуване, борба, вдигане на тежести. Това са все спортове, които развиват основни функционални качества, за да може работещ човек, който спортува, да се чувства добре. Това е и цялостната идея на фитнеса - не да изглеждат големи хората, каквато заблуда все още съществува, а работещите хора да спортуват и да се чувстват добре. Затова част от хората, участвали в изготвянето на програмите ни са Армен Назарян, Мария Гроздева, Иван Иванов, Борислав Георгиев - треньорът на Стойка Кръстева и т.н. Преди шест месеца стартирахме и вече 100 души са преминали обучение при нас. Те са придобили документ за професия и могат да я практикуват навсякъде в страната.

- Отново ситуацията клони към усложняване и евентуално ново затваряне на държавата наесен. Как могат да се мотивират хората да бъдат активни, а не залежали на диваните?

- Колкото негативно, така и своя положителен ефект имаше пандемията върху много сфери, защото ги дигитализира. Ние обърнахме сериозно внимание върху онлайн системата ни за обучение и твърдя, че няма обучителна организация, която може да предложи това, което можем ние. Теорията се представя както текстово, така и във видеоуроци. Изпитите са онлайн с време. Дори и в ситуация фитнес залите да бъдат затворени, ние имаме конкретни уроци за тренировки в домашни условия. Така при затваряне на фитнес залите в утрешния ден например треньорите няма да прекъснат дейност. Тренировката от вкъщи ще бъде вариант при евентуално затваряне.

- Как те да се раздвижват и мотивират в домашни условия и защо е важно да се спортува? Нека дадем практични съвети на хората, на които може скоро пак да се наложи да работят от вкъщи.

- По моя преценка първата пандемия оказа изключително неблагоприятен ефект върху голяма група хора, които така или иначе нямаха висока двигателна и хранителна култура. На първо място е изключително важно какво и как ядат. Каквото и да правят, хората масово гледаха филми, оставайки си вкъщи, работеха и се хранеха с пица. Затова съветът ми е да си приготвят вкъщи храната, ще имат и достатъчно време за това.

Следващото при тренировките в дома е спортуващите да имат компетентен треньор. Има отделни тренировки за покачване на мускулна маса, кардио или просто тренировка за развитие на функционалните качества на организма. Съветът ми при всички случаи е да не се избира тренировка на момента от видеоканалите в интернет. Така мнозина тренират усилено един ден, след това намразват упражненията вкъщи, не разпределят правилно натоварването на мускулните групи и това не води до желан ефект, а често до контузия.

Реклама

Тренировката вкъщи е много по-претенциозна от гледна точка на менажиране, отколкото тази във фитнеса. Затова съветвам всеки един човек да се обърне към персонален фитнес инструктор. Да проучат добре ситуацията и да не се доверяват на импулсивното.

- Спортува ли достатъчно българинът?

- За мен човек, който може да се нарече спортуващ, е този, който 2 или 3 пъти редовно изпълнява упражнения. Било то фитнес, тичане, плуване или друго. Но процентът за страната ни продължава да бъде нисък - около 4%. Докато в отделните държави процентът варира между 13 и 17 процента. Ние сме на дъното на класацията.

- Има ли смисъл от велоергометъра вкъщи?

- Разбира се! Съветът ми е сутрин на гладно да се прави, поне що се касае за любимата тренировка на дамите за сваляне на мазнини. Когато тренираме сутрин на гладно, метаболизмът е най-силен, след като 10-12 часа не сме се хранили. Другата нашумяла теория, която също е вярна, е кардиото да се прави след тренировка за сила. И двете теории са научно издържани.

- Но как да се мотивират непрофесионалистите да започват по този начин сутрините си и да не превръщат уреда в закачалка?

- Както става в повечето случаи. Най-добрият мотиватор е целта. А мотивацията идва с първите резултати. Много хора подценяват храната. Тренират много и се хранят неправилно. Моят съвет за лична мотивация е всеки да открие своята. Някои ги мотивира желанието да изглеждат по-добре. За други е здравословен проблем. За трети е проблем в личния живот. Много хора дори започнаха да тренират от скука, защото им писна само да гледат филми. Убедил съм се, че като видят първите резултати, хората се мотивират най-много. За да стане това, тренировката трябва да бъде структурирана от специалист и относно натоварването, и относно храненето.

- С добрите резултати, тонус, самочувствие, външен вид и вътрешно усещане става ли човек по-трудоспособен и печеливш?

- Абсолютно е така! За моя радост точно този западен модел се пренесе и у нас. Все повече работодатели взимат карти за фитнес на своите служители. По този начин е доказано, че служителите са много по-креативни и работоспособни. И най-важното - по-здрави. Защото най-големият проблем е болният служител. А колкото по-компетентен е един служител, толкова по-трудно е да се намери негов заместник. Неслучайно в много държави спортът е най-голямата превенция за здравеопазване. По-важно е да се направи така, че здравите да не се разболеят.

Реклама
Реклама
Реклама