Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12251988 www.bgdnes.bg

Деца се замерят с дини

Сладко-лепкав фестивал се проведе в село Баячево 

Бой с дини си спретнаха малчугани в търговищкото село Баячево.

Сладко-лепкавата битка бе кулминацията на фестивала на летния плод, който се провежда за шеста поредна година в населеното място, разказват организаторите от Народно читалище "Будител-1927".

Събитието е далеч по мащаби от Томатина - бой с тонове развалени и негодни за ядене домати, който се провежда по улиците на испанския град Валенсия. Но родното събитие е не по-малко емоционално.

Реклама

Празникът в Баячево започва с изрязването на лица върху дините, а следващите изпитания покачват адреналина - ядене без ръце и хранене на другарче. Общо 16 деца на различна възраст от селото или гостуващи при роднини през лятото, както и шестима възрастни се включват в динените борби.

Цялата забава продължава около два часа, като организаторите са категорични, че има пълна свобода на действие и никакви родителски предупреждения. Тоест всеки може да цапа себе си или другите, както и да прави изпитанията по-забавни. Любопитното е, че от началото на фестивала всяка година се включва по едно ново предизвикателство, което се приема с охота от участващите.

Идеята за веселбата се заражда от местен производител на дини, който в първите три издания на боя осигурява плодовете. След това Народно читалище "Будител-1927" доразвива празника и дава средствата за закупуването на дините.

Тази година ще има нещо невиждано - боят с дини ще се проведе още веднъж. Причината е, че има жители на селото, които живеят в чужбина и се очаква да се завърнат в родното си място по-късно този месец. Мигрантите и техните деца са изявили желание също да се включат в лепкавите битки и затова от читалището са готови да направят още едно издание на празника само в рамките на няколко седмици.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама