Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12252022 www.bgdnes.bg

Дрогата "Украйна" е хит сред бедните

"Маймунски прах" води до канибализъм 

"Бомбе" зомбира тийнейджърите, на трето място сме в Европа по надрусване 

Доли ЛУКАНОВА

Опияняващите вещества навлизат все по-често във всекидневието на тийнейджърите. Райски газ, никотинови пакетчета, наргилета и какво ли още не се включва в парти списъка на младежите у нас. След като парламентът забрани продажбата на "весели балони" на деца, търсенето на заместители стана още по-голямо.

България е на трето място по продажба на нови наркотици в Европа, изпреварват ни само Австрия и Белгия. Опиатите се разпространяват дори през сайтове и всеки може да си ги купи. Разликата с другите наркотици е 1-2 молекули в химичния състав. Поради тази причина тези субстанции остават вън от списъка на нелегалните вещества и се превръщат в лесно достъпни за младите хора. Проучване на "България Днес" показва какви са най-новите тенденции в дизайнерските дроги у нас и вредите от тях.

Реклама

Сезонният хит тази година е дизайнерски наркотик, наречен "Украйна". Дилърите заливат родното Черноморие с билката, която на практика представлява канабис, но обработен със синтетика, или още "друсана трева". В нея се слагат всякакви съставки, които дори самите химици не си правят труда да помнят. Дозата се пласира на цени от 5 до 10 лв., като я купуват основно тийнейджъри и по-бедни туристи.

Масово се разпространяват и "соли за вана", които се наричат още "маймунски прах" или "синьо кадифе". Продават се в прахообразна или кристализирана форма, която може да бъде погълната, пушена, инжектирана или изсмъркана. Ефектът наподобява този на кокаина. Предизвикват бързо начало на действие в централната нервна система. Една доза се продава за около 20 лева. Действието й трае между 10 и 30 минути, но понякога причинява халюцинации и месеци след употребата на веществото. Дрогата може да предизвика дори желание за консумация на човешка плът. След употреба младежите могат да станат нападателни и опасни, склонни към самоубийство, несъзнаващи своите действия.

По родните курорти често могат да бъдат забелязани младежи, които изглеждат като зомбирани, едва стоящи на краката си. Този ефект идва от консумацията на "Бомбе". Дрогата представлява кафеникав прах и се смесва с други субстанции, след което се смърка през носа - подобно на кокаина. Основната съставка идва от сърцевината на автомобилните катализатори, съдържаща метали и вещества като платина, родий и цинков оксид. Дизайнерската дрога е евтина, тъй като съставките й буквално се търкалят на улицата.

Другият хит на пазара е K2. Това е едно от най-мощните лекарства в света, налични днес. Не само че е силен, но и е евтин наркотик. Една доза се продава за 10-15 лв. Комбинацията от сила и цена го прави изключително опасен. На улицата се среща под името "подправка" и предизвиква опияняващ ефект. Може да се свие на цигара или да се приготви като билков чай. Използва се като начин за бягство от реалността или за подобряване на емоциите. При честа употреба човек става агресивен, може да получи халюцинации и проблеми със сърцето.

Бъркат коктейл с канабис

Сварена марихуана в прясно мляко е от любимите напитки на употребяващите леки наркотици. Коктейлът се нарича "Манагуа" и е измислен още през 80-те години на миналия век.

Последно време набира все по-голяма сила и отново оглавява класациите сред подрастващите. Комбинацията на трева с мляко е предпочитана, защото ефектът е двойно по-силен, отколкото една свита цигара с марихуана, но и двойно по-опасен.

15% от децата са посягали към дрога

15 на сто от децата са посягали към наркотици. Това показва проучване на Националната пациентска организация. Първо тийнейджърите пробват така наречените инхаланти, сред които е и райският газ. След това посягат към по-тежки субстанции. Според данните средната възраст за първа среща с леките наркотици е 14 години.

Реклама
Реклама
Реклама