Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12270699 www.bgdnes.bg

Планинският бегач Калоян Пейчев: 300 дни в годината живея в Балкана

Изкачва 100 км нанагорнища за отрицателно време 

300 дни от годината прекарва в Балкана Калоян Пейчев. Той е един от най-издръжливите ни планински бегачи, който само преди месец успя да изкачи 100 хиляди вертикални метра за по-малко от 20 дни.

"Живея в село Железница. В една махала на 1200 м надморска височина. Практически може да се каже, че живея в планината. В последните години работя основно като планински водач. Тоест работата ми също е концентрирана в планината. Може би няма да е пресилено, ако кажа, че прекарвам около 300 дни в годината там. Затова реших, че е време да поставя следващата си цел, за нов рекорд", сподели пред "България Днес" Калоян.

Реклама

При последното си предизвикателство планинският бегач показа силата на волята си и измина 100 километра само в изкачвания в района на Централен Балкан. Прави го за 17 дни, като смята само пътя, изминат по нанагорнище.

"Представете си го така - от Боровец до Мусала има 1500 м изкачване. Реално, за да успея да се справя с поставената си цел, трябваше над 3 пъти на ден да се изкача до Мусала и обратно", обяснява Пейчев. По думите му, за да натрупа максимална денивелация за минимално време, той търсел стръмен склон, по който да няма излишни равни участъци. Първоначално се насочва към склона към Млечния чал, но после преминава в горската част в търсене на сянка.

"За възстановяване от такива натоварвания разчитам предимно на хубава храна и хубав сън. Другото, което помага, са самите тренировки - с течение на времето тялото се адаптира към все по-големи натоварвания", споделя планинският бегач.

Калоян Пейчев държи рекорда за скоростно преминаване на българската част от трансевропейския маршрут Е4. Пътят, известен като Петте планини, е дълъг 240 километра, с 13 500 м положителна денивелация и минава през 5 от най-високите планини на Балканите - Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. През 2019 г. Калоян изминава трасето за забележителното време от 51 часа и 8 минути.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама