Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12271692 www.bgdnes.bg

Желязна сватба празнуват родителите на Гого Лозанов

Състезават се кой по-добре решава кръстословиците на "България Днес"

С хумор минават през живота Лозан и Олга за невероятните 65 г. брак

Доли ЛУКАНОВА

Желязна сватба отпразнуваха Олга и Лозан Лозанови. Родителите на медийния експерт Георги Лозанов вървят през живота ръка за ръка вече 65 години. Двамата отпразнуваха празника си на 10 август заедно с най-близките си.

Повече от половин век двойката изковава семейното си щастие, отглежда деца и внуци. 65-ата годишнина от сватбата е изключително рядка поради факта, че малко двойки успяват да доживеят до такава възраст. Само щастливците успяват да отпразнуват тази важна годишнина. И Олга и Лозан са сред тях.

Реклама

Символиката на желязото е идеално подходяща за тази годишнина, защото, за да оцелеят заедно в радостите, скърбите и много други чувства и събития, трябват не само желязно здраве, но и железни нерви.

Всяко семейство знае колко сериозни пречки има в съвместния живот и как дори прости всекидневни проблеми могат да разрушат отношенията завинаги, ако съпрузите не се разбират взаимно.

"Годините не са малко, но може и повече. Чувстваме се прекрасно. Нямаме никакви основания да се оплакваме от съвместния ни живот. Тайната е максимално да се съобразяваш с другия", споделя с приповдигнато настроение пред "България Днес" 93-годишният Лозан Лозанов, а съпругата му допълва:

"Чувстваме се така, както в началото. Знаете ли, има една поговорка - противоположностите се привличат. И ние сме точно така - абсолютни противоположности. Как след това преживяхме 65 години заедно, само Господ може да каже".

В тяхното семейство разбирателството и съобразяването са на почит. Потвърждават и децата им.

Реклама

"Заради мама татко гледа турски сериали, а тя казва, че заради него е изцяло в политическия живот, защото той следи всичко в тази сфера", споделя пред вестника дъщеря им, която също носи името Олга.

Празнуващите желязна сватба се запознават във Висшия институт по архитектура и строителство. Олга забелязва Лозан, който в онези години е голям красавец и се радва на известна популярност в университета. Младата девойка се научава да играе шах и карти специално заради него, тъй като иска да му направи впечатление. И успява. Двамата започват да излизат на срещи, но той отива в казармата.

"Ни звук, ни стон за това какво ще оправят помежду си. Тя му пише едно писмо за техните отношения. Много фино, защото мама е от стар пловдивски род, с много буржоазно възпитание и всичко се случва по етикет", разказва спомените на родителите си дъщеря им Олга.

След като получава писмото, Лозан бяга от казармата. Хваща бърз влак и изненадва Олга. Целият е мръсен и недоспал, но двамата отиват на среща.

"Имах един пръстен с камък на ръката си. Той го обърна, за да стане като халка и ме попита: "А?". Това му беше предложението за брак", смее се 91-годишната жена.

Двамата са командировка в Жеравна. В деня на сватбата си ходят 7 км пеша до Котел, за да подпишат в кметството.

"В онези времена нямаше коли. Вървяхме. На връщане Лозан беше наел една шарена каруца с оркестър. Целите Котел и Жеравна разбраха, че се женим", усмихва се старшата Олга.

Двамата с Лозан живеят в хармония и разбирателство цял живот. Децата им споделят, че веднъж не са ги чули да се карат.

"Когато имат да правят нещо заедно, винаги спорят. Но го правят с изключително чувство за хумор. И до ден днешен си се майтапят помежду си. 65 години по-късно полето, в което се състезават, е кой решава по-добре кръстословици, и то в "България Днес". Това ги държи будни. И до ден днешен имат хармонията по между си, достатъчни са си един на друг", споделя още дъщеря им, а Лозан допълва:

"Постепенно човек навлиза в душата на другия. Идва момент, когато чувства необходимост да бъде с него и когато не е, му липсва. Това е моментът на избора".

Реклама
Реклама
Реклама