Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12280675 www.bgdnes.bg

Стефан Цанев за 76-ия рожден на жена си: Доротея, пак бих се оженил за теб!

Двамата се сгаджосват през 1978 г., връзката им не е безоблачна

"Ако ме питате дали пак бих с оженил за Доротея, ще кажа: "Да, бих". Сега поне не спорим толкова, както едно време, преди се карахме "творчески"." Така през смях обяснява голямата си любов към жената до себе си - Доротея Тончева, драматургът Стефан Цанев. На 15 август актрисата става на 76 години.

"Ако бяхме във времето преди 1989 г., държавата щеше да й връчи медал или орден и сигурно щеше да я обяви за народна артистка. Тя става заслужила през 1980 г., но след това я забравиха", смее се писателят. Само преди дни - на 7 август, и той имаше рожден ден - стана на 86 години. Двамата и този път като миналата година се събират около масата в къщата им в Балчик. Ще дойдат най-близките им - малката дъщеря Яна със съпруга си, финландеца Юсси. Но най-важният ще бъде Асен-Теодор Тапио Вуоринен, внукът на семейството. Ако могат, другите три дъщери също ще дойдат. Евгения е в Москва, Анна в Рим и Ирина в Лондон.

Реклама

Доротея и Стефан са заедно вече 45 години. През 2018 г. той й посвети пиеса за рождения ден - "Цигуларката на покрива".

"Откъде идва този първоначален повик: "Пей!", "Пиши!", "Свири!", "Играй!", или "Рисувай"? Кой те отбива от широкия отъпкан път, по който крачи множеството, и те залутва по стръмната, тясна и криволичеща, осеяна с цветя и тръни, пътечка към самотния връх на изкуството?" Така с реплика от пиесата Доротея отговаря на въпроса как се е родила любовта й към театъра, кой е запалил огъня на таланта й.

И допълва: "На мен може би моята баба ми е казала: "Играй!". Тя беше възторжена театрална самодейка.

Доротея Тончева се снима в над 50 филми и сериали. В последните години обаче киното я забрави. "Това е естествено. Важното е киното вкъщи да е весело. Ние със Стефан живеем един живот. Нямаме други интереси извън изкуството", смее се тя.

По "официални данни" двамата се сгаджосват в началото на 1978 г. на рождения ден на друг творец на перото. След като повечето гости се разотиват, Стефан се вдига да си допие в квартирата на Доротея и останалото е ясно. Връзката им обаче е всичко друго, но не и безоблачна. Десетки пъти се разделят и събират. Накрая през 1981 г. ги женят с цял спектакъл в крайморско градче. Двамата за пореден път пристигат жестоко изпокарани за някаква премиера в Бургаския театър. Тяхна приятелка, актриса, обаче им подвиква: "Оооо, не мога да ви гледам така! Още утре ще ви оженя!". И наистина изпълнява заканата си. Тържественото събитие се разиграва в обредния дом на Поморие.

Реклама
Реклама
Реклама