Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12281090 www.bgdnes.bg

Килър взема медал за храброст

  След стрелбата в Цетине

 Топмафиот от Черна гора е издигнат в култ за убийството на психопат

Закоравял престъпник с дебело досие е новият герой на Черна гора.

В изключителна драматична и зрелищна престрелка бандитът с тъмно минало Ненад "Нено" Калуджерович застреля най-масовия убиец в историята на бившата югорепублика Вук Борилович.

Точните изстрели на опитния 54-годишен гангстер в тялото на касапина от Цетине спират кървавото клане в града от петък следобед. Половин час преди да бъде ликвидиран с пет куршума, Вук убива две деца, четири жени и четирима мъже. И то всичките съседи. Тежко ранява още шестима души, който продължават да се борят за живота си в местната болница.

Реклама

Наказателната акция на 34-годишния сервитьор започва посред бял ден. В 15,30 часа местно време Борилович взема ловната си карабина и нахлува в долния етаж на родната си къща. Там под наем живее младото семейство Мартинович. Вътре са само майката Наташа и двете момчета, на 11 и 8 г. Разярен, че не му плащат от месеци, Вук троши входната врата, влиза и без много обяснения, ги екзекутира като кучета.

"Затрих и твоето, и моето семейство", казва Вук по телефона на бащата на децата. Милош тогава е на работа и не може да помогне на най-близките си, разказват източници от полицията. В помрачение на съзнанието Браилович, който е дългогодишен ловджия и има разрешително за носене на оръжие, се отбива при възрастните комшии от съседната къща. Баба Даниела и дядо Димитрие Дрекун са следващите на мушката на касапина. Внукът им Александър (32 г.), който опитва да ги защити, е тежко ранен. 56-годишният му баща Райко е застрелян на дивана, докато пие кафето си.

Кървавият пир на Вук продължава с убийството на още един съсед - Милан Митрович (37 г.). Мъжът чува изстрелите и тича да помогне на семейство Дрекун. Вук няма милост към никого и го приключва с един изстрел в главата. Следващият на мушката е вуйчо му Горан Джуришич. 54-годишният роднина моли Вук да свали оръжието и да се предаде на полицията, която по това време още не е пристигнала в потопения в черно краен квартал на Цетине. Племенникът не прощава и на него.

Обезумелият баща на три малки деца продължава кървавия си поход на улицата. Стреля по всички наоколо. Ранява четирима, но куршумите му са фатални за други две съседки. Александра (52 г.) и 51-годишната Даниела са последните жертви на Вук. Секунди по-късно на място пристигат десетки ченгета. Всички стрелят срещу полуделия си съгражданин. Той се е барикадирал в двора на къщата си и отвръща на удара. Изстрелва повече от 100 куршума. Насочва мерника си и към линейките и парамедиците, които опитват да помогнат на ранените. Ранява един униформен, който е в критично състояние. Никой от полицаите не се осмелява да се приближи до убиеца.

За тяхна голяма изненада изведнъж изстрелите от къщата на психопата спират. Няколко минути те се чудят какво става. Боят се да доближат опасния убиец. Той обаче е мъртъв. Издебнат е от Нено, който го приключва с личния си пистолет. За разлика от боязливите ченгета, Калуджерович е луда глава и решава да спре клането. Още повече че е кръстник на убитите деца и кум на сватбата на техните родители. Изпразва пълнителя във Вук и бяга. Не иска органите на реда да го арестуват за убийство. Преди 14 г. той лежи в ареста по същото обвинение, след като 2 г. успява да се укрие от униформените. В продължение на месеци следователи и прокурори опитват да докажат, че той е килърът на Желко Йованович. През август на 2006 г. бизнесменът е прострелян в главата пред входа на нощно заведение. Всичко става пред десетки свидетели. Но никой не иска да свидетелства срещу Нено. Той е сред най-влиятелните мафиоти в Цетине и показания срещу него са почти сигурна смъртна присъда. Въпреки това на първа инстанция обвинението успява да докаже вината на Ненад. Осъден е на 10 г. затвор за убийството на Йованович. Той обжалва и Апелационният съд го оправдава. Решението влиза в сила през 2012 г., а две години преди това бандитът е пуснат под домашен арест, откъдето ръководи престъпната си империя.

Реклама

Всички в бившата царска столица на Черна гора са наясно, че почти нищо от криминалната дейност в града не става без съгласието на Калуджерович. През септември миналата година той отново за кратко се озовава зад решетките. Този път обвинението е също толкова страховито - тероризъм. Заедно с аверите си опитва с барикади и оръжие на пътя да спре интронизацията на митрополит Йоаникий. Нено и мафиотите виждат във висшия духовник сръбско протеже и провокация от страна на Белград към независима Черна гора и не искат да го допуснат до манастира в Цетине. В продължение на 24 часа въоръженият до зъби Калуджерович виси на блокадата и чака поддръжниците на Йоаникий да доближат за да започне с изтребването им. В крайна сметка жандармерия с хеликоптер пренася митрополита в двора на православния храм, а Нено е арестуван в операция на спецчастите.

Сега срещу него е издадена заповед за задържане. Два дни прокурори и полицаи преговарят с адвокатите му да се предаде на органите на реда. Той обаче отказва. Иска да получи уверение, че няма да бъде обвинен за убийство. Счита че ликвидацията на Вук е станала при самоотбрана. Доводът му е подкрепен от обикновени хора и медии в Черна гора.

"Ако не бяха решителните действия на Ненад, касапницата можеше да завърши с още десетки трупове", коментират жителите на Цетине. Те са единодушни, че вместо да бъде преследван от закона, Калуджерович трябва да бъде награден с орден за храброст. "Той не се уплаши, когато всички други се скриха в миши дупки и просто чакаха да свършат патроните на Вук. Запази самообладание и го приключи подобаващо" - категорични са съгражданите на мафиота. Подкрепата към него се засили още повече, когато през уикенда стана ясно, че психопатът Борилович предварително е подготвил терена за масовото убийство. Един ден преди да вземе ловната си карабина и да изтрепе най-близките си съседи, Вук е закарал децата и жена си с колата при техни роднини в друг град. Прибрал се, почистил и заредил оръжието, подготвил кутиите с патроните и зачакал удобния момент за пъкления си план.

"Такъв човек заслужава да бъде затрит и никой да не отговаря за това. Даже екзекуторът му трябва да получи похвала и награда за това, че ни отървава от подобно зло", безкомпромисни са млади и стари, мъже и жени в 700-хилядната адриатическа държава. Макар и под сурдинка, управляващи политици и опозиционери също подкрепят разсъжденията на народа си. Остава да се види какво ще бъде решението на прокуратурата. На фона на това властите в Подгорица обявиха тридневен траур в цялата страна за жертвите на авджията Вук Борилович.

Реклама
Реклама
Реклама