Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12281201 www.bgdnes.bg

Богородица спасява момиче след 63 дни в кома

 Чудо в Лопушанския манастир

Втори живот за 25-годишната Ивет

Изписват я безнадеждна след катастрофа, майката Светла непрестанно се моли в обителта

С изцеряване на страшни болести и връщане на живота са свързани чудесата на иконата на Богородица с Младенеца и силата на вярата в Лопушанския манастир. Подобно невероятно нещо се случва с 25-годишната Ивет, която претърпява тежка катастрофа.

Реклама

"Благодаря на чудотворната икона на Света Богородица в Лопушанския манастир, която помогна на моята дъщеря Ивет (25 г.), която на 18 март 2016 г. претърпя катастрофа и 63 дни беше в тежко състояние в кома. Изписаха я безнадеждна, но благодарение на молитвите тук Ивет се подобряваше и се изправи от леглото в инвалидна количка, а днес дойде сама с бастунче. Вярвам, че другия път благодарение на молитвите тук Ивет ще бъде доказателството как отец Христодул я избави от болки и проходи. Благодаря ти, Господи!", пише в книгата с чудесата на светата обител Светла, майката на Ивет.

Истинско чудо връхлита и силно вярващата Сашка Пейчева от София. Жената претърпява тежка операция през април 2016 г. и близо два месеца раната от интервенцията не се затваря.

"На 21 май дойдох в Лопушанския манастир при отец Христодул и след 2-3 дни раната ми се затвори. Благодаря ти, Боже, за това чудо! Повярвах, че стават чудеса само ако наистина вярваш", пише изцерената жена ден след Голяма Богородица през 2016 г.

Теодора Делчева от София пък сбъдва най-голямата си мечта след искрени молитви в светата обител - да създаде здраво и щастливо семейство.

"След дълги години страдания в любовта най-накрая срещнах мъжа на живота си и сме щастливо сгодени и скоро ще сключим брак. Благодаря на Бог и отец Христодул за щастието, което внесоха в живота ми", записва в книгата щастливата столичанка.

Реклама

Не всички обаче получават чудодейно изцеление, категоричен е отец Христодул.

"Така и в Назарет, където Христос е роден, никой не се е изцерил. Защото всички го познавали като син на дърводелеца Йосиф и майка му Мария. Не са го изповядвали като син Божи. В останалите градове са го наричали Господи и Божи син и са се излекували. Това е въпрос на вяра. На всеки, който е изцерявал, Исус е казвал - Твоята вяра те спаси", разказа Божият служител.

И продължава: "Просто занемяваш, като видиш как на място, на момента се случва чудото. Медицината лекува следствието. А Христос казва да си простим греховете. Медицината не може да лекува грехове. Като обясня на хората, че трябва да се изповядат, и още докато говорим, пред иконата се разкайват за греховете си. И Бог веднага дава своята благодат. Защото човек се освобождава от греха си".

През годините има случаи, в които миряните се молят на Богородица и тя ги изпраща в Лопушанския манастир.

"Прочитам молитва и след известно време носят бебето на ръце, кръщаваме ги. Други ги венчаем, трети работа си намират, а студенти си взимат изпитите и се дипломират успешно. Пети се излекуват. Въпрос на вяра", споделя отец Христодул.

Чудотворната икона на Света Богородица в обителта е единствената, която оцелява, след като турците сриват до основи манастира и го опожаряват през 1868 г. Господ по един чуден и дивен начин я опазва в пепелището близо 150 години. По лицето на Божията майка още има чернилка и опушване, които иконата е претърпяла от огъня. А зад свещеното изображение ясно личи и въглен, от който си личи, че иконата е горяла.

150 години тук е било пустош, а хората са се страхували дори да минават, след като са изклани в Чипровското въстание безчет бунтовници в двора на манастира - жени, деца, монаси, свещеници.

Първият игумен на манастира е Дионисий от Берковица със светското име Димитър Тончов. Приема монашеството и всички пари от наследството влага във възстановяването на манастира. За да не попадне иконата на Св. Богородица в ръцете на турците, той нарежда да се зазида в стената. Тъй като Дионисий скоропостижно си отива, не е могъл да предаде тази тайна на другите братя монаси в манастира. Така иконата остава зазидана в стената близо 150 години", разказва отец Христодул. Таченият духовник вече не е игумен на светата обител, но пази скъпи спомени за многобройните чудеса в манастира.

В края на 2013-а жена от София на име Мария сънува, че иконата е зазидана в стената. Обажда се на тогавашния игумен епископ Сионий, който сега е игумен на Троянския манастир. Описва точно мястото, където се намира иконата. Той почуква в стената и усеща, че бие на кухо. Изваждат един камък от стената и зад нея се появява Богородица.

"Оттогава се случват много чудеса пред тази икона. Зачеват жени, които не са могли да забременеят преди това. Изцеряват се хора, други създават семейства. Идват баби, които носят дарове на иконата, защото те са получили дар от Бог - внучета. Оставят ръкавички, терлички", споделя Божият служител.

Цери и левкемия

През август 2012 г. Кристиян се разболява от левкемия. След дълъг и труден път родителите му идват в Лопушанския манастир, за да благодарят.

В книгата за чудесата те пишат дословно: "След като излязохме от болницата, го доведохме тук, където отец Христодул успя да докосне душите ни и да възвърне вярата ни, нещо, за което ще му бъда благодарна цял живот. В София не успяха да ме докоснат. Оттогава всяка година идваме тук да благодарим на Господ, че детето ни е живо и здраво и това, през което минахме, е било едно изпитание. Чудесата се случват, трябва само да намерим правилния човек, който да ни отвори очите и да повярваме! Благодаря ти, Боже, че съм здрав! Благодаря ти, отец Христодул."

Реклама
Реклама
Реклама