Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12284390 www.bgdnes.bg

Писателят Владимир Зарев: Петър Попзлатев се подигра с мен

Взе пари от НФЦ, а засне бледа компилация на романа ми "Разруха", съсипа книгата

"Режисьорът Петър Попзлатев се подигра с мен и с моята книга. Той взе пари от Националния филмов център, за да направи филм по "Разруха", а засне някаква бледа компилация, направо ми съсипа книгата. Няма как да съм доволен от тази адаптация."

Реклама

Това споделя писателят Владимир Зарев, който се оказа най-търсеният писател в Алея на книгата във Варна, приключила миналата седмица.

"Радва ме, че повечето ми романи, които са създадени преди промените, още се търсят от хората. Другото, което също е радващо, е, че напоследък се правят доста български филми по сценарии на книги, което е добре. Аз съм много доволен от филма "Дървото на живота" по романа ми "Битието". За жалост, остана незавършен", сподели писателят.

И след близо половин век в литературата той продължава да твори, но вече не търси съвършенството в творчеството.

"Така е. До тази вече достолепна възраст имам 20 книги, от които 13 са романи. А щом хората търсят книгите ми, значи имат нужда от тях, те са част от истината за нашия български труден живот", казва писателят.

74-годишният творец е благодарен, че жената до него е драматургът на Народния театър Мирела Иванова.

"Имаме три красиви дъщери - Неда, Яна и Зорница. Пет са прекрасните ни внуци, които ме радват и изпълват живота ми със смисъл. Що се отнася до Мирела, срещнах я в много труден период от живота си. Чувствах се обезверен, не бях писал от години. Тя направи възможното да се влюбя в нея, тогава бях на 47 години, и досега с нея живеем щастливо, благодарен съм й за всичко", с усмивка споделя Зарев.

Реклама

Владимир Зарев е близък приятел с последователите на Петър Дънов, дори дълго време е съхранявал архива на Учителя на тавана си.

"През 1975 г. при мен дойде Лалка Кръстева. Тя беше близка приятелка на една братовчедка на баща ми. Лалка беше последователка на учението на Дънов и влизаше в Бялото братство. Тя ми остави на съхранение текстове и снимки на Учителя. Каза ми, че е наблюдавана от органите на МВР и най-добре е тези материали да се съхраняват в човек извън съмнение. Съгласих се веднага. Архивът включваше всички беседи на Дънов, отпечатани на циклостил. Лалка беше събирала тези беседи като архив, като лична библиотека на Петър Дънов. И така 15 години се запознах с него и не съжалявам", казва Владимир Зарев.

Реклама
Реклама
Реклама