Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12291382 www.bgdnes.bg

Шофьорът на сръбския автобус може да лежи в затвора от 1 до 6 г. – разсеял се, докато отваря седалка за пътник

12 деца и двама възрастни ранени при инцидента на “Тракия”, съседите благодарят на хората, които извадили ранените от рейса

Шофьорът на сръбския автобус, който се обърна на магистрала “Тракия”, може да лежи в затвора от 1 до 6 г. Той е обвинен, че по непредпазливост е причинил травми на 14-те жертви, 12 от които са деца. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Децата са се връщали към родината си след участие на фолклорен фестивал в Слънчев бряг. Групата е от белградското предградие Батайница.

Реклама

Около 20 ч в неделя автобусът излезе от пътното платно на “Тракия” до Стара Загора и се преобърна в канавката.

Според ръководителката на групата, която се представи само с първото си име Наташа, шофьорът не е карал с висока скорост. Тя разказа, че най-вероятно е отклонил вниманието си, докато се опитвал да отвори седалката до себе си, за да седне отпред пътник, на когото му прилошало. Тя изключи възможността шофьорът да е бил уморен, тъй като малко преди това направили почивка на бензиностнация до Стралджа.

Част от пътниците, които се чувстваха по-добре след инцидента, разказаха, че веднага сред инцидента до обърнатия автобус спрели няколко коли, а хората от тях започнали да чупят прозорците му, за да излязат заклещените в автобуса. “Българите са много добри хора, благодарим им”, каза една от майките, придружавала детето си на фестивала край морето.

Човешка грешка е основната версия

на разследващите от МВР и прокуратурата, посочиха от двете институции в понеделник. Те не уточниха дали децата и възрастните в автобуса са били с колани. Посочиха обаче, че забраната организирани групи с деца да пътуват с автобус в тъмната част на денонощието важи само за българските автобуси, а не за чуждестранните. У нас тя бе наложена след трагедията с децата в река Лим.

Заради сложния казус Районната прокуратура в Стара Загора е поискала случаят да бъде разследван от следоветел в Националната следствена служба. Предстоят множество експертизи, включително и техническа на автобуса. Още през нощта срещу понеделник той бе вдигнат от мястото на катастрофата. На терена на произшествието късно вечерта дойдоха главният прокурор Иван Гешев и неговият заместник Борислав Сарафов. Те се запознаха с хода на разследването. Пристигнаха здравният министър Асен Меджидиев, както и сръбският му колега Златибор Лончар.

“Няма опасност за живота на нито един от пътниците”, каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Реклама

Преди това заедно със сръбския си колега той посети всеки един от настанените за лечение пациенти от Сърбия. Двамата заедно създадоха организация за това тези от пострадалите, които подлежат на транспортиране, още вчера да бъдат закарани с български линейки до границата, където ги поеха медицински екипи от Сърбия.

Две от децата, които бяха в старозагорската болница, още преди обяд бяха приведени в столичната болница “Пирогов” по решение на лекарите. И двете са по на 11 г. и състоянието им е тежко.

“Едното момченце, за което имахме големи притестения, е стабилизирано и контактно, то е със

счупен таз, счупено бедро и травма на ръката

Другото дете е в по-тежко състояние, в травматичен шок и травма на горен крайник. Възрастните са в добро състояние. Този с ампутирания крайник е стабилен, другият е със счупена ръка”, каза още министър Асен Меджидиев.

С децата работи психолог.

“На мястото на катастрофата в неделя вечер са дошли 8 линейки от Стара Загора и Сливен, помощта на медиците от Стара Загора беше много адекватна”, допълни д-р Асен Меджидиев. Той специално благодари на пътуващите по магистралата, които са били свидетели на инцидента и са помогнали на място при извеждането на пътниците от катастрофиралия автобус и за траспортирането на по-здравите от тях до болницата в Стара Загора.

Сръбският министър на здравеопазването Златибор Лончар благодари на българските власти и медици за грижите към неговите сънародници. Той увери, че родителите на пострадалите деца, които също пристигнаха на място, са спокойни и доволни от грижите, които се полагат.

В автобуса са пътували 38 деца и 10 възрастни, 44 от тях минаха в неделя вечер прегледи в спешното приемно отделение на Университетската болница в Стара Загора. За да смогнат,

в почивния ден са дошли на работа и много от лекарите, които не са били дежурни

С 5 реаномобила 7 от настанените за лечение в старозагорската Университетска болница тръгнаха за родината си. Към 14 ч в понеделник колоната, съпровождана от полицейски ескорт, потегли от Стара Загора съм границата на Калотина, където пациентите ще бъдат прехвърлени в сръбски линейки.

Реклама
Реклама
Реклама