Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12315924 www.bgdnes.bg

Енергиен експерт прогнозира пред "България Днес": Няма да има режим на тока!

Общините у нас сами решават какви икономии да предприемат 

Доли ЛУКАНОВА

"Вярвам, че България няма да стигне до режим на тока. Страната ни произвежда достатъчно електроенергия и не мисля, че ще имаме проблем."

Това заяви пред "България Днес" Ина Бояджиева, началник-отдел "Контрол по енергийна ефективност" към Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Реклама

Енергийната криза в Европа се разраства все повече. Бързи душове, без вратовръзка в офиса, климатици, настроени на 26 градуса. Това са част от мерките, които държавите - членки на ЕС, въвеждат, за да пестят енергия. Косово мина на режим на тока за няколко дни миналата седмица, но Албания подаде ръка на страната и режимът беше отменен. Гърците и швейцарците се готвят да предприемат същите мерки през есента и зимата, ако ситуацията продължава да се влошава.

Планът на Европейския съюз за икономии при извънредни ситуации предвижда всяка страна членка доброволно да "положи всички усилия", за да намали потреблението си. Повечето членки вече представиха плановете си. Само Унгария се противопостави и няма да участва в инициативата, а България и Словения още не са формулирали идеите си как да пестят.

"Нещата са в ресора на министерствата, които се занимават с тези дейности. Те трябва да планират и да решат какви задачи ще бъдат изпълнявани", допълва енергийният експерт.

В България вече бяха взети някои драстични мерки, за да се пести електроенергия. В началото на годината градове и села в цялата страна започнаха да ограничават времето на уличното осветление, тъй като се задъхаха с все по-големите сметки за електричество. В шестте населените места на пазарджишката община Лесичово улично осветление имаше само в определени периоди. Миналата седмица емблематичната водна каскада и фонтаните в центъра на Плевен спряха работа, за да пестят и от ток, и от вода.

"Това е решение на местно ниво. Общината е решила да предприеме мярката с идеята, че временно могат да се лишат от това, за да постигнат някакви спестявания. Все пак цените на енергоресурсите растат драстично", допълва Бояджиева.

Реклама
Реклама
Реклама