Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12318918 www.bgdnes.bg

1 млн. лева за фирма, обявена за пипало на "Октопод"-а

Окончателно ВКС се произнесе

За пореден път българският данъкоплатец се превръща в жертва на грешките на обвинителите

1 милион лева обезщетение спечели фирмата "Голд лизинг" за причинени вреди заради дългогодишно разследване след акцията "Октопод" през 2010 г. Това стана ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС), което е окончателно.

Реклама

Историята на "Голд лизинг" и последвалата съдебна сага тръгва на 10 февруари 2010 г. Тогава МВР и прокуратурата зрелищно арестуват Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови и Николай Велков. Всичко това се случва в прословутата акция "Октопод".

Същия ден разследващите претърсват офиса на "Голд лизинг" и изземат компютрите и цели 63 чувала с документация. Сред тях са всички оригинални лизингови документи на фирмата - договори, погасителни планове, оригинални свидетелства за регистрация на автомобили, застрахователни и счетоводни документи, изпълнителни листове срещу длъжници, кореспонденция с лизингополучатели и с държавни институции. В офиса на дружеството не остават никакви документи и компютри освен някои архивни папки за много стари периоди, които нямат общо с разследването.

Впоследствие излизат множество публикации, че "Голд лизинг" е част от пипалата на "Октопод"-а и че чрез дружеството са прани пари на ъндърграунда. След известната спецакция са образувани три основни дела. Те стават популярни като "Голям Октопод", в който останаха тежките икономически престъпления, "Нежен Октопод" - за сводничество и проституция, и "Малък Октопод" - за рекет и принуда. До съд стигна само последното и все още се точи.

Документите, иззети от "Голд лизинг" през 2010 г., са по делото "Голям Октопод", а процесът за него беше прекратено на 27 февруари 2014 г.

Още в края на февруари 2010 г. от фирмата изпращат искания до всички нива на държавното обвинение - от наблюдаващия делото в Софийската градска прокуратура до главния прокурор, да й бъдат върнати иззетите документи и компютри, защото това прави работата им невъзможна и им коства стотици хиляди левове. Получават отказ от Софийската градска прокуратура. После настояват поне да получат оригиналите на свидетелствата за регистрация на автомобилите, които дружеството предоставя на лизинг. Така на 1 юни 2010 г. те са им върнати. През март 2011 г. получават обратно и девет компютъра, но отказват да им върнат документите.

През април 2011 г. от фирмата се оплакват на Инспектората към Висшия съдебен съвет, че с неправомерни действия и бездействия наблюдаващите прокурори я възпрепятстват да осъществява дейността си. От фирмата твърдят, че ги лишават от възможност да защитят по съдебен ред правата си срещу неправомерни действия на некоректни клиенти, например такива, които мотаят вноските за автомобилите.

Реклама

Искат срещу обвинителите да бъдат образувани дисциплинарни производства, но нито документите са върнати, нито някой е наказан. На 25 март 2011 г. "Голд лизинг" е заличено от регистъра на финансовите институции. А година по-късно Общото събрание на дружеството взема решения за отписване от баланса му на активи за над 1,6 млн. лв. По-голямата част от тях са вземания по договори за лизинг, подписани преди акция "Октопод", които поради липсата на документацията няма как да бъдат събрани.

По делото на фирмата срещу прокуратурата свидетели разказват, че след изземването на документите служителите в "Голд лизинг" е нямало какво да работят, като след края на февруари 2010 г. са преминали на четиричасов работен ден до края на август 2011 г. Причина за това било влошеното финансово състояние на дружеството поради отдръпване на клиенти. Имало клиенти, които твърдели, че са престъпници и няма да погасяват задълженията си. До края на месец март 2010 г. нямало почти никакви приходи, нямало и нови клиенти. Дружеството не можело да купува нови автомобили, не можело и да си събира вноските за вече дадените на лизинг.

Още на втора инстанция прокуратурата беше осъдена да плати на "Голд лизинг" над 802 бона обезщетение за нанесените им имуществени вреди.

А преди дни Върховният касационен съд осъди обвинението да плати обезщетения от над 1 милиона лева на фирма "Голд лизинг". В допълнение на това обезщетение прокуратурата е осъдена да плати и 10 бона за причинени морални вреди и още няколко хилядарки за неимуществени. Цялата сума, която ще получи "Голд лизинг", е 1 031 319,19 лева. Отделно държавното обвинение ще плати и близо 30 000 лв. разноски по делото за трите инстанции.

 "Кепитъл Лизинг" АД

Миналата година прокуратурата беше осъдена да плати общо над 400 бона обезщетения на фирмата "Кепитъл Лизинг" АД, която също бе сред жертвите на акция "Октопод" и бе обявена за едно от пипалата му. ВКС присъди 200 000 лв. обезщетение за имуществени вреди, още 10 бона за морални вреди, които с разноските и лихвите за последните 9 години надхвърлят 400 000 бона.

 Разследването

Според разследващите навремето групата, наречена "Октопод", в която се предполага, че е замесен и Алексей Петров, се е занимавала със силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи и последно, но не и последно по значение, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

 

Реклама
Реклама
Реклама