Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12455636 www.bgdnes.bg

Отец Рафаил от бедстващото село Каравелово: Апокалипсис! Благодаря на Бог, че няма жертви

Приютих самотна жена, ще чистим калта поне седмица

"Същински апокалипсис е в село Каравелово! Материални поражения има много, но Бог да даде сили, ще се справим. Много е страшно, но благодаря на Бог, че няма жертви."

Това сподели пред "България Днес" отец Рафаил от наводненото карловско село Каравелово. Къщата на духовника е по-встрани от поречието на излязлата от коритото си река Стряма и това е спасило дома му от водната стихия. Бедствието заля множество къщи и остави след приливната си вълна кал, тиня, боклуци, множество дървета и пълен хаос.

Реклама

"Приютихме самотно живееща жена в къщата ни, няма кой да й помогне. С моята жена, балдъзата и близки хора сме поели ангажимент да помагаме. Група дойде да чистим калта, поне една седмица ще отнеме", разказа още Божият служител.

Отец Рафаил разкри, че придошлата вода е повлякла човек пред очите му. Заедно с кмета на селото и доброволци тръгнали да го спасяват, но водната стихия помъкнала и плавателния съд. Групата успяла да реагира и се разминало без последствия.

"Затова 100 пъти казвам, че благодаря на Бог. Имаме и над 100 доброволци. Не вярвах, че има толкова съпричастни хора. С месеци ще продължи разчистването. Няма ток и провизии. Искаме да изчистим моста, за да можем да възстановим улицата и да докарат храна и други необходими стоки", разказа още духовникът, преди да продължи работата по разчистване на тинята и натрупаните боклуци в Каравелово.

11 тона минерална вода изпраща бизнесмен след разговор с отеца. "Разпределих ги освен за нашето и за съседното село Богдан, което също пострада много", обясни отец Рафаил.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама