Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12498425 www.bgdnes.bg

Родният Кубрат във фурор: Бог пази Лили Иванова!

41 хиляди книги от примата оцеляват непокътнати в огромен пожар 

"Бог пази Лили Иванова! Пламъците не докоснаха нито една от книгите, които ни е дарявала през годините."

Това споделиха специално пред "България Днес" от читалищната библиотека в Кубрат, след като над 10 хиляди издания станаха на пепел заради огромния пожар в сряда. Напълно унищожен е детският отдел, а повече от два часа огнеборците гасят огъня, обхванал четирите етажа на вековната сграда.

Реклама

"Лили Иванова е правила много за библиотеката и винаги ще сме й благодарни. Тя дари общо 41 хиляди книги, които по чудо останаха непокътнати след огромния пожар", разказва Здравко Вутов, началник на отдел "Просвета и култура" в община Кубрат.

Той разкри, че част от дарените книги били от личната колекция на певицата, като освен това били лично подписани от нея. Сред произведенията преобладавали биографии на световни лидери и популярни личности като Уинстън Чърчил, Маргарет Тачър, Лейди Даяна, Ангела Меркел, Петър Дънов, Христо Стоичков.

"След инцидента Лили Иванова се отзова веднага. Благодарение на нея и всички добри хора, които са готови да помогнат, се надяваме да успеем да напълним празните рафтове с книги и да зарадваме учениците на 15 септември", сподели Здравко.

След като пламъците унищожиха част от библиотеката, примата на българската естрада обяви, че ще дари 6 хиляди нови книги.

В социалните мрежи Лили Иванова написа, че с подкрепата на частни компании, благодетели, книжарница и футболен отбор ще бъдат взети хиляди издания, с които да бъдат попълнени новите рафтове в културното учреждение.

"В началото на другата седмица в сайта на общината ще пуснем повече информация, както и банкова сметка, на която желаещите да помогнат ще могат да го направят", заключи пред вестника Вутов.

Реклама
Реклама
Реклама