Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12514672 www.bgdnes.bg

Жена затри бос №1 на кокаиновата мафия

Дрога за 300 млн. евро е в основата на ликвидацията на най-известния и влиятелен наркобос в Черна гора Йован Вукотич.

Изчезнала пратка от 200 кг кокаин коства живота на топмафиота, който преди това оцеля в два атентата. Водачът на страховития Шкалярски клан е застрелян с няколко куршума на кръстовище в Истанбул. До колата на Йован се приближава мотоциклет с двама души на него. От близко разстояние го екзекутират с пистолет. Изпразват целия пълнител в тялото му. На седалката до Вукотич е бременната му съпруга. Отзад е малолетната им дъщеря. Двете остават невредими след показното убийство.

Реклама

Оказва се, че именно нежната половинка на мафиота носи основната вина за гибелта му. Йован е дълбоко покрит в турския мегаполис, но не и жена му. Тя го раздава безгрижно и почти всеки уикенд е на шопинг в известните молове. Палачите на Йован почват да я следят и така се добират до него. В джобовете на якето му турските полицаи намират фалшив македонски паспорт с негова снимка и имена Георги Андонов. Проверка на отпечатъците му разкрива, че става дума за прочутия черногорски престъпник Йован Вукотич, обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Тъмните облаци над него се сгъстяват през 2014 г. В испанския град Валенсия негови подчинени крият 200 кг кока в апртамент. Собственик на жилището е приближения му Горан Радоман. Когато огромното количество наркотик мистериозно изчезва, Вукотич е зад решетките. Също и Радоман. Това води до разкол в групировката, която тогава се нарича Которски клан и е най-могъщата в Черна гора. Лидерите на картела се разделят на две групи - Шкалярски и Кавачки клан. Йован е водач на "шкалярците", където остават повечето шанаджии. В конкуренцията преминават "белите якички" и подкупните ченгета. Вукотич отказва да поеме финансова отговорност за изчезналата дрога и двата клана започват война.

Първата жертва е Горан Радоман. Мъжът, от чийто апартамент се изпарява "бялото" е убит през 2015 г. посред бял ден в Белград. "Шкалярците" отмъщават с показни убийства на бившите си събратя. Уреждането на сметките става причина за смъртта на повече от 30 души. Реките от кръв по улиците на Котор, Подгорица и често пъти Белград кара босовете на Кавачки клан да обявят щедра награда от 900 хил. евро. за смъртта на Йован, който вече е излежал присъдата си и е на свобода. Умело се покрива от изпратените по петите му килъри, а два пъти на косъм се разминава от екзекуция. Убийците стигат до 69-годишния му баща Веселин и кръстника му. Двамата са убити в родния им град Котор, на брега на Адриатика. Братът на Йован - Игор, бяга в чужбина с фалшива самоличност и променена физиономия.

През миналата година Вукотич напуска Черна гора, защото тайните служби на бившата югорепублика също го дебнат. Много от агентите на структурите за сигурност приемат офертата на Кавачки клан да затрият мафиотския бос. Враговете на Йован не пестят средства да го убият и да унищожат престъпния му синдикат, който е сериозен играч на наркопазара в Подгорица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама