Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12521624 www.bgdnes.bg

Спасиха живота на Сашо Диков

Слагат байпас на Стажанта

Вече съм добре, в началото беше доста сложно, казва знаменитият журналист

Лекари спасиха живота на Сашо Диков. Емблематичният водещ преди дни е претърпял сърдечна операция по спешност преди няколко седмици.

"Вече съм добре! Възстановявам се. В началото беше доста сложно - правя две-три крачки едва-едва, с всеки един ден се чувствам по-добре и по-добре."

Реклама

Това каза журналистът Сашо Диков, който преди дни преживя животоспасяваща сърдечна операция.

"Благодарен съм много за това, че моето разбито сърце най-сетне е добре", с усмивка сподели Стажанта и уточни, че днес със сигурност ще присъства на рождения ден на бившата си съпруга Аня Пенчева, която навършва 65 години.

"След петчасова операция и 25-сантиметров белег от сърцето до гърлото, вече мога да се движа и сам да се обслужвам", казва Стажанта, който се радва, че тази вечер ще се види и с внуците си на рождения ден на актрисата.

"Операцията на Сашо Диков беше много сложна. При него доста отдавна слагахме стентове, първият преди 10 години. След това се наложи и още да сложим. И мога да кажа, че г-н Диков е жив благодарение и на нашите усилия толкова години заедно, тъй като сърдечните заболявания поразяват все повече млади хора", каза проф. Иво Петров, с чиято помощ бе спасен журналистът. Другият доктор, който участвал в операцията, е младият д-р Асен Келчев.

"Аз съм наследствено обременен, тъй като фамилно имам високи нива на холестерол. Баща ми почина от инфаркт на 54 години. И когато д-р Царева ми направи стрес теста преди операцията, направо се уплаши как съм жив", пошегува се със състоянието, към което е привикнал Сашо Диков.

"При него холестерола е доста висок, той с хранене не може да бъде намален. С вегански режим може да се намалят плаките до 15%, но само толкова, което при хора, наследствено обременени, няма как да има резултат", каза още проф. Петров и обясни как се случват процесите при хората със сериозни сърдечни проблеми.

Реклама

"Когато холестеролните плаки са много, те с годините се втвърдяват, калцират. И става невъзможно да се използват стентове, или т.нар. "балони", за да се разширят вените за проходимост. При Диков имаше стеснение на аортната клапа и съдовете. Затова се наложи операция", каза още ученикът на покойното светило Александър Чирков. Направил я д-р Келчев.

"Един лекар учи пет и повече години кога да оперира и повече от 20 години кога да не оперира. При Сашо Диков се налагаше да се намесим и да сложим байпас, тъй като стентовете вече не могат да свършат работата. Байпасът прескача увредените участъци на съдовете с една алтернативна артерия и се смята за едно от най-добрите изобретения на човечеството", каза младият доктор.

При него и Иво Петров идвали най-трудните случаи, а смъртността им при операции е 1%, показват показателите на екипа - Келчев - Петров.

"На европейско ниво нормалните показатели са 4%, не искам да се хваля, но сме добри", с усмивка сподели професорът.

И докторите, и Сашо Диков обясниха, че профилактивните прегледи при кардиолог трябва да станат необходимост за всеки човек, навършил 50 години.

"С тях може да спасите живота си. Ето сега септември месец на 29 е Световният ден на сърцето. Информирайте се, преглеждайте се, за да се радвате на живота", завърши проф. Иво Петров.

Реклама
Реклама
Реклама