Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12590211 www.bgdnes.bg

Сложиха плоча на гроба на Яна Язова

След публикация в "България Днес" Столична община постави надгробие от златист мрамор

На гроба на писателката Яна Язова на 47-и парцел на Централните софийски гробища Столична община постави обещаната паметна плоча, видя "България Днес". През май т.г. вестникът разбуни духовете с интервюто с първия изследовател на живота и делото на Язова - литературния историк и библиограф Петър Величков. Той разкри, че навремето е получил информация от МВР, че романистката е била удушена. Величков каза още, че гробът на майсторката на историческия роман не може да бъде открит, тъй като името й е заличено от паметната плоча. На нея било отбелязано само името на нейния зет Никола Балабанов, съпруг на рано починалата сестра на Язова - Мила, а в другите два гроба били погребани осиновената от Балабанов домашна помощница на семейството Тренка и нейни роднини.

Реклама

Тогава екип на "България Днес" се убеди на място, че името на Яна Язова наистина не фигурира на малката светлочервена морена, поставена в средата между трите гроба. На среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова с журналисти от вестника тя обеща Столична община да сложи паметна плоча на "вечния дом" на голямата писателка с перспектива там да се монтира и пейка. Обсъди се и възможността в близко бъдеще за паметник на Яна Язова или в градинката пред Националната библиотека, или в Борисовата градина.

От няколко дни българската общественост и почитателите на творчеството на убитата романистка ще могат да оставят цветя на гроба й, чиято паметна плоча от златист мрамор се вижда отдалеч. Петя Лазарова, шеф на пресцентъра на Столична община, каза за "България Днес", че "скоро предстои да бъде извършена панихида със свещеник и поклонение на гроба на Яна Язова". Церемонията ще бъде открита със слово на заместник-кмета по културата в Столична община Мирослав Боршош, научи още вестникът.

"Авторката на трилогията "Балкани" и на дилогията "Соленият залив" вече има надгробен паметник, 48 години след погребението си", написа във фейсбук Петър Величков. "Да благодарим на Атанас Димитров, който успя да доведе до щастлив край сагата с липсващия надгробен паметник", допълни в социалните мрежи специалист номер едно по творчеството на Яна Язова.

"Преценявам положително жеста на столичния кмет Йорданка Фандъкова към паметта на Язова. Което беше обещано, е спазено", каза за "България Днес" преподавателят в НБУ Атанас Димитров. В края на миналата година в предаване по БНТ той пръв повдигна въпроса за останалия безкръстен и безименен гроб на писателката.

"Аз съм поел това като инициатива още преди две години и съм го довършил докрай. Най-важното е, че паметта за Яна Язова е запазена. И че за пръв път на гроба й ще бъде извършена панихида по източноправославен обичай. Тя е православна християнка и е била кръстена, кръщелното й свидетелство е запазено. Може такава церемония да е имало в Лом, но не и в София", уточни Атанас Димитров.

Реклама
Реклама
Реклама