Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12599398 www.bgdnes.bg

Преболедували COVID се страхуват да заспят

Коронавирусът може да влоши сексуалните изяви, смята психолог 

Хора, които са преболедували COVID, се страхуват, че може да умрат, ако заспят. Това разкрива кризисният психолог Младен Владимиров, който през последните две години работи с пациенти с пост-COVID симптоми.

"При лечението на коронавирус се говори за соматичните и физиологични реакции, последици и ефекти. Тук обаче има и психологическа страна. Вследствие на затрудненото дишане и усещането за задушаване някои пациенти отключват т.нар. панически атаки и споделят, че се страхуват, че ще умрат или припаднат на публично място, като това им се случва доста време след като са били напълно излекувани от болестта. Някои пациенти споделят, че се страхуват да заспят и имат проблеми с количеството и качеството на съня. Вероятно защото подсъзнателно приемат заспиването като символична смърт. Това се наблюдава при пациенти, които са били хоспитализирани", казва Владимиров.

Реклама

По думи на експерта след преболедуването на коронавирус се наблюдава и друг проблем, за който не се говори публично. "Един страничен ефект, който се наблюдава при някои пациенти, но не се споделя, е еректилната дисфункция и/или влошената сексуална изява след прекаран COVID -19. Такива последици са споделяли пациенти в млада възраст", обяснява психологът с близо 15 години консултативна практика.

И добавя: "Една също негативна последица е повишеният страх от повторно разболяване, който може да се превърне в основа на организационни конфликти на работното място, например когато колега кашля често и/или не си дезинфекцира работното място и ръцете. Също така негативна последица е т.нар. ятрофобия (страх от лекари и медицински заведения) в резултат на прекаран COVID-19, поради която пациенти срещат страх да посетят лекар или зъболекар за рутинни медицински прегледи или манипулации".

Другите пост-COVID симптоми, които Владимиров наблюдава, са бърнаут (професионално прегаряне от прекалено много работа) и агорафобия (страх от напускане на дома и преминаването през обществени места).

Два лагера срещу ваксините

Съществуват две групи лица, които вероятно не биха си сложили ваксина, обяснява психологът.

"Първата е, защото нямат доверие, вярват на фалшиви новини и/или очакват повече научни доказателства за ефективността им и страничните ефекти. Другите са хората, които вече имат поставена една или няколко дози и мислят, че вече имат създаден необходим имунитет. За съжаление, ваксините срещу SARS-CoV-2 не са типични ваксини като тези, които познаваме от досегашния си ваканционен календар и при които с поставянето на ваксина тя остава за цял живот. Необходимо е да се поставят ваксини преди началото на новата вълна", допълни Владимиров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама