Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/12605485 www.bgdnes.bg

Франция затъва в скандали преди Катар

Шампионският отбор изправен пред куп предизвикателство

Единственият отбор, който може да победи Франция е самата Франция. Футболният свят видя това на Евро 2020, когато "петлите" изпуснаха преднина от два гола срещу Швейцария в последните десетина минути и след това "кръстоносците" спечелиха с дузпи. Сега отборът, който спечели по категоричен начин Мондиал 2018 в Русия изглежда разкъсван от скандали извън терена и се нуждае от чудо, за да се възстанови до световното в Катар.

Кристиан ИВАНОВ

Във футболната история пътищата на България и Франция често са се преплитали, преминавайки през не един и два драматични момента. И благодарение на това ярко изпъква една обща национална черта в този спорт - царе сме да съсипваме, всичко, което преди това е създадено с много труд.
"Петлите" спечелиха световното първенство в Русия през 2018 г. повече от убедително и очакванията бяха, че отборът ще върви нагоре и става още по-силен. Вместо това френският футбол седи върху буре с барут, което е напът да избухне и да провали отбора на мондиала в Катар.
Любовни афери, изнудване, пари. Всички тези пикантни съставки са част от експлозивната смес. С кого да започнем? Може би все пак с човека, който ръководи френския футбол. Президентът на федерацията Ноел льо Грае е обвинен в сексуален тормоз от няколко свои служителки. Пикантната история е разкрита от изданието So Foot и има всички предпоставки да засенчи дори епичния случай с изнудването на бившия национал Матийо Валбуена, който бе заплашван, че домашното му порно ще изгрее в интернет.
Въпреки достолепната си възраст Ноел льо Грае бил много настоятелен и шокираните дами представят като доказателства съобщения, които палавникът им бил изпращал. "Елате в къщата ми за вечеря", "Предпочитам блондинки, така че ако сте готови...", "Бих те поставил в моето легло". С подобни послания

Ноел льо Грае е опитвал да съблазнява своите служителки, които не са се чувствали никак комфортно от този факт. "Скача на всичко, което мърда", твърди друга бивша служителка във Френската футболна федерация.
Но това съвсем не е достатъчно за да бъде пълна кашата край Айфеловата кула. Ако подобни любовни авантюри там се приемат с леко пренебрежение, то какво да кажем за изнудването на Пол Погба, който признава, че е бил отвличан и заплашван. Полузащитникът на "Ювентус" е бил похитен на 19 март 2022 година, точно преди лагер-сбор на националния тим на "петлите" в Клерфонтен. Погба е бил заведен в апартамент в покрайнините на Париж, а пред двама мъже с качулки и бронежилетки се е съгласил да плати 13 милиона евро, за да си "купи спокойствие".
"Беше ме страх. Двамата насочиха срещу мен оръжията си. След като бях заплашен и срещу дулата на оръжията им обещах, че ще им платя", са думите на Погба от показанията, които футболистът е дал при разпита си в прокуратурата. Налице са данни, че в цялата тази престъпна схема активно участва братът на Пол - Матиас.
Това, което публично казва Матис в своя защита е, че прочутият му роднина също не бил стока. Преди време Пол поръчал на африкански шамани да урочасат съотборника му в националния отбор Килиан Мбапе. Дали това се е случило, не е ясно. Но е сигурно, че именно Мбапе е поредният футболист на "петлите", който предизвика скандал.
Суперзвездата заяви, че ще бойкотира рекламна фотосесия, организирана от футболната федерация. Изискванията на Мбапе не са свързани с пари, тъй като той винаги досега е дарявал всички премии от националния тим за благотворителност. Голмайсторът има претенции с какви компании ще бъде свързвано името му и не желае от името на националния отбор да рекламира фирми за спортни залози или такива за бърза храна.
Как ще се отразят всички тези скандали на представянето на отбора на терена предстои да се разбере. На този етап французите изглеждат далеч от онзи сплотен екип, който спечели световната купа в Русия преди 4 години.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама