Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12611251 www.bgdnes.bg

Всичко, което трябва да знаете за възстановяването на данъци от чужда държава advertorial icon

Докато някои чакат възможността да разперят крилата си в чужбина, други вече стягат куфарите, за да се върнат обратно в родната си страна след дълги години работа зад граница.

Фактът, че емигрантите все повече кандидатстват за възстановяване на надвнесени данъци в чужбина, показва, че това трябва да е вярно. Все още обаче има значителен брой хора, които не са чували за тази възможност.

Какво е възстановяването на данъци от чужбина, как става и какво е необходимо, за да си върнете надвзетите пари?

Затова, нека изясним – възстановяването на данъци е възстановяване на част или дори на всички надплатени данъци в страната, в която сте работили. Вярно е, че някои хора все още смятат, че процесът на възстановяване на данъци е объркващ или труден, но често това се дължи само на липса на информация. Както и в България, данъци върху доходите се удържат от доходите, получени в чужди държави. Те често са надплатени, така че лице, което е декларирало трудов доход, може да възстанови надплатените суми.

Все още много емигранти, завръщащи се в България, не смеят да декларират доходите си в чужбина, страхувайки се, че може да им се наложи да плащат два пъти данъци върху доходите. Трябва да се подчертае обаче, че декларирането на доходи и възстановяването на данъци от чужбина няма никакво негативно влияние върху вашето финансово състояние. Договорите за избягване на двойното данъчно облагане, подписани от повечето страни, към които жителите са привлечени да работят, предпазват от това. Ако преди да декларирате доходи сте се запитали дали страната ви на работа има договор с България, винаги можете да проверите. Информация за страните по спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане можете да намерите тук.

Основни етапи на възстановяване на данъци: откъде да започна?

За да получите обратно надвнесения данък върху дохода от чужбина е необходимо първо да декларирате получените доходи. След това най-често срещаният и тревожен въпрос е колко мога да си върна? Можете да разберете приблизителна сума чрез публично достъпните данъчни калкулатори. И така, какво определя сумата на възстановяването, колко време може да отнеме процесът и какви документи може да са необходими?

Всичко се свежда до периода, прекаран в чужбина. Всеки, който е работил в чужбина, може да възстанови надплатения данък, независимо дали е работил в страната един месец или няколко години. Въпреки това, колкото по-дълго работите в чужбина, толкова по-голяма сума пари можете да получите обратно. Полезно е да знаете, че всяка държава има свой собствен давностен закон. Например, възстановяване на данъци от Великобритания е възможно за последните 5 данъчни години, а от Норвегия има за последните 4 години. Така че, не чакайте твърде дълго, ако сте работили в чужбина през последните 4-5 години, просто кандидатствайте за възстановяване на данъци. А ако сте работили в чужбина по-рано от 2015 г., няма да можете да възстановите надвнесения си данък. В този случай, парите ще останат в чуждата държава.

Друг критерий, който определя сумата, която трябва да бъде възстановена е размерът на спечеления доход. Ако решите да се възползвате от опцията за възстановяване на данъци, ще си възстановите средно около 800 евро. Тази сума обаче силно зависи, както от държавата, в която сте работили, така и от действащата данъчна система, където данъчният компонент се състои значително от обезщетения и състав на семейството. Ето защо, за да осигурите плавен процес на възстановяване на данъци, разгледайте всеки аспект в детайли.

Най-важната част – документите

Разбира се, възстановяването на данъци не може да се случи без документация. Това е съществена част, която позволява да получите данъците си обратно. За да мине максимално гладко, обърнете внимание на подаването на документи. Всяка страна посочва кои документи са необходими. Например емигрантите, завръщащи се в България от Великобритания, трябва да предоставят:

- Копие от паспорт или лична карта;

- Копие от Национално осигурителен сертификат (NIN).

Не всеки има това, но ако имате, не го пропускайте:

- Копие от удостоверение за регистрация в CIS;

Това също не е достъпно за всички служители, но ако сте го получили, включете го в списъка с необходимите документи:

- Копия на всички формуляри P45 и P60 от всички работодатели;

- Последни фишове за заплати от всички работни места.

Събирането и изчакването на всички необходими документи изисква най-много търпение в процеса на възстановяване на данъци. Дори ако всички посочени документи са представени, процесът може да отнеме известно време. В процеса чрез посредници възстановяването на данъци от Великобритания отнема от 2 до 4 месеца. Когато се опитвате сами да възстановите надплатени данъци, процесът може да отнеме дори повече време.

Времето и давностните срокове и необходимите документи са част от възстановяването на данъци, което може да изисква малко повече търпение и повече усърдие. Правилно попълнените и навреме представени документи значително опростяват процеса. Ако обаче това не ви се струва увлекателен начин за прекарване на времето и предпочитате да оставите лятното време за нещо по-забавно, можете да делегирате тази задача, заедно с цялата отговорност за успеха на процеса, на професионалисти. Те не само ще гарантират, че необходимите документи са получени и попълнени, но също така ще гарантират, че възможно най-голям сума от надвнесени данъци ще ви бъде възстановена.

Реклама
Реклама
Реклама