Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12615355 www.bgdnes.bg

Палят казан за ракия като олимпийски огън

120 занаятчии ще припомнят традициите 

Сомелиер ще търси най-добрата домашна сливовица

Казанът на фестивала на сливата в Троян ще бъде запален като олимпийския огън.

Ритуалът се изпълнява по различен начин всяка година. Според заслуги към общината се избира различен троянски майстор, който запалва казана. Тази година това ще бъде Милко Станчев, който създава парк в троянската местност Турлата.

Организаторите разкриха пред "България Днес", че въпреки кризата и високите цени и тази година ракията ще се вари на дърва. Актьорът Александър Сано-Косъма влиза в ролята на водещ. В конкурса ще журират технолози на известни винпроми и сомелиери. Най-добрият сомелиер на България за 2016 година Илиян Петракиев ще бъде почетен член на журито. 29-ото издание на фестивала ще посрещне гости от цялата страна. 120 занаятчии ще демонстрират отдавна забравени занаяти. Гостите на шареното събитие ще се насладят на красотата на българските носии, представени чрез дефиле.

Реклама

"Тази година сме подготвили много вълнуващо мероприятие. Днес ще има концерт на Михаела Маринова и група "Скандал". В събота на откритата сцена ще има самодейни състави от цялата страна.

Гостите ще видят и преминаващо през града мотошествие. В читалището ще предложат традиционни храни - сватбарско жито, изварен мармалад, качамак. В неделния фестивала ще закрият танцов състав от Перник - "Майстори на танца". На площада ще има хоротека за деца и възрастни", разкри пред вестника Бисерка Петрова, която е член на екипа на фестивала.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама