Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12634789 www.bgdnes.bg

Народната певица Калинка Згурова: Не знам как ще изкараме зимата с тези пенсии!

Ибряма: Събирам пари за пелети, но се целя в "Грамито" на 23 октомври

"С това покачване на стоките от първа необходимост няма да ми е леко. Не знам как ще изкараме зимата с тези пенсии! Добре, че продължавам да давам уроци на бъдещо поколение народни певци, за да изкарвам достатъчно за режийните. Ето, сега се върнах от международен фестивал в Италия, а на рождения си ден бях в Бургас, където журирах млади дарования в конкурса "Песните на Калинка Згурова", казва солистката на Ансамбъла за народни песни "Мистерията на българските гласове" Калинка Згурова, която само преди ден стана на 77 години.

"Странджанският славей", както наричат певицата, е отличавана с множество национални и международни награди, включително престижната американска награда "Грами", но живее скромно и се притеснява как ще изкара зимата.

Реклама

Думите й подкрепи големият ни джазмен Иво Папазов-Ибряма, който пък трябва да събере спешно 5000 лв, за да си купи гориво за огрев. Прочутият кларнетист се нуждае от пет тона пелети за зимата. "Къщата ми в село Богомилово се отоплява с малки цилиндрични гранули, произведени от дървесни отпадъци. Не мога да премина на газ, дърва или ток. Надявам се да имам много работа следващите седмици, за да събера сумата, която ще помогне на семейството ми да не измръзне", допълни 70-годишният музикант.

"Душата ми се изпълва с гняв, като гледам как се вдигат цените на всички стоки по бакалиите и другите магазини и после искат да им гласуваме. Не знам дали ще ходя до машините", каза Иво Папазов.

В началото на месеца кларнетистът чул щастлива новина от САЩ. "Звънна ми телефонът с мелодията на "Моминско хоро" и аз се зачудих кой е този непознат номер. Казаха ми, че ще получа голяма световна награда за музика, която ще бъде обявена по време на наш концерт на 23 октомври в Португалия. Според мен може и "Грами" да е, защо не? Аз се целя в нея, откак съм на този свят", с усмивка споделя музикантът.

Досега най-големият му международен успех е присъдената му през 2005 г. награда на Би Би Си за световна музика в раздела за етномузика - за издадения две години по-рано албум "Панаир". С него щял да стигне и по-далече, но българските му издатели отказали да дадат лиценза си за него на продуцента му Джо Бой.

Но открай време той казва, че свири и твори не за награди, а заради публиката. "Постоянно ме награждават. Това е голямо признание, а иначе си живуркаме и едва-едва си плащаме сметките. Какво е това, и аз не знам. Само да съм жив и здрав, да мога да свиря", смята големият музикант Иво Папазов-Ибряма.

Реклама
Реклама
Реклама