Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12635629 www.bgdnes.bg

Васко Жабата, Исус и Качо - хитовете на лято 2022

Гошо Милионера също готов за фурор

"Евала, Живков" незаслужено забравен

Лято 2022 ще остане в историята с двата вселенски чалга хита - кючека "1000 пъти", в който бяха възпети "непобедимите Исус и Качо от Португалия", както и изумителното парче "Комбайна вършачка" на орк. "Камчия", запечатал в съзнанието на половин Европа лирическите герои Васко Жабата и Цеца Мецата, които ще пеят и свирят само за драгите си гости.

Докато фурорът за двете естетически издържани парчета е напълно заслужен и в никакъв случай оспорим, то в богатата музикална съкровищница на родното ни творчество под солидно количество пепел лежи жаравата на още безчет творби в кръчмарския жанр, които все още чакат своята премиера на световна сцена. Ето защо наш дълг е да разкажем за тях с тайната надежда да бъдат и те забелязани, за да може славата на България да се разнася по целия свят с още по-култови мелодии и текстове.

Реклама

Първият от тях ни отвежда в любимата и непреходна Враца. Тази люпилня на фолклорни таланти затвърждава призовото си място с легендарния (поне за Северозапада) Иван Данов.

Колоритният изпълнител от 90-те оставя бляскава следа в музикалния шоубизнес със златното си парче "Ватман съм във Враца". В него бай Иван, който на видеоклипа към парчето кара тролей, а не трамвай, както се очаква от заглавието, пее във веселяшки тон следните благозвучни рими:

"Тролейбусите във Враца

винаги са с нас,

млади, хубави женички

яхват ги завчас".

След което избухва с припева:

"Ватман съм във Враца,

карам тролейбус.

Супер мацки возя,

знам, че имам вкус".

Някак незабелязано от музикалния небосклон се изниза друг мелодичен шлагер от Северозапада. Младият и гласовит Лео изпя хита "Гошо милионера", но не получи заслужено признание от света.

В раздвиженото парче изпълнителят реди в припева следните дълбокомислени слова:

"Гошо бизнесмена,

Жоро милионера,

ти си най-добре.

В далавери и игри

не можеш да го изхитриш".

Освен бизнесмени тарикати родните текстописци и аранжори издигат в култ през годините и превозните средства. Такъв е случаят със "Симсон кючек" - един музикален шедьовър във възхвала на добре познатия, по селата най-вече, малък мотор. Ще спестим текста поради твърде вулгарния му език.

Полетът на мисълта в необятните фолкширини достига още по-големи висоти. Тук идват дълбоките лирически размишления на небезизвестния орк. "Сава бенд", възпели птичия грип по време на епидемията преди години. В своята позабравена творба те разпяват:

"Който яде птичи крак,

Реклама

той за мене е бунак.

Птичи грип, Н5N1".

Своето почетно място сред класиците във фолка заема и покойният Панко. Той единствен възвелича Тодор Живков в своя песен с думите:

"Евала, Живков, eвала, Живков,

cпомняме си с кеф,

как живеехме при тебе,

cамо с някой лев.

С твоите другари,

здраво държахте,

хванали властта.

Нямаше гладни, нямаше жадни

в нашата страна.

Евала, евала, евала бе, Живков.

Беше най-велик.

И като голям управник,

и като комик".

От своя страна братя Кулинови увековечиха шкембе чорбата, изпявайки:

"И шкембето, и шкембето люто горещо,

ми е най - любимото нещо.

Сутрин и вечер шкембенце яж,

Засища, дава кураж!"

С песен за пияндетата вкъщи може да се похвали пък Бойка Дангова.

"Ти пак се връщаш мъртвопиян,

ти нямаш милост, нито пък срам.

Откак те помня, все си пиян,

как съм търпяла, сама не знам".

А за финал сме подбрали "котето любовно" на фолкпевицата Ваня в дует с нейния любим Диджей Дамян, което си остава сред некоронованите фолкхимни.

"Кой щи гали котето любовно?

Ела с мен да играем на световно.

Мойто коте не е за игра,

то е само за сериозни господа".

Това е само малка част от неизчерпаемото богатство на музикалния ни небосклон, в която дори не е включено култовото "кое е туй нещо, дето мяза на онуй нещо". Нито пък тоталният хит "Огнеборецо мой" на небезизвестната Радка Куршума.

Както се казва - за всеки вкус и трапеза има по нещо. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама