Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12635856 www.bgdnes.bg

Легендарният Анжел Вагенщайн: Доживях 100 г. с чувство за хумор

Днес предварително ще празнувам едновековния си юбилей с приятели от чужбина, казва писателят

"Днес ще празнувам моята 100-годишнина! Няма какво да чакам до 17 октомври. Имам гости от чужбина, мои приятели, дошли специално по този щастлив повод да се почерпим за празника ми. А колкото до следващите 100 години, вече от нищо не се притеснявам, да идват!"

Реклама

Това каза в оптимистично настроение легендарният писател, сценарист и режисьор Анжел Вагенщайн.

Въпреки че след дни ще стане на век, годините не тежат на талантливия писател и той продължава да твори. Според близките му не е далеч моментът да напише и автобиография.

Бурният, наситен със събития живот на Вагенщайн, когото всички наричат просто Джеки, се нарежда сред най-значимите неразказани истории на световното кино. Деец на съпротивителното движение по време на Втората световна война със смъртна присъда, изтъкнат филмов сценарист, режисьор, писател, народен представител и бунтар през целия си съзнателен живот. Днес и на 100-годишна възраст Анжел Вагенщайн респектира с остър ум и критична мисъл, а харизмата и елегантното му чувство за хумор си остават непокътнати.

"Как да ви кажа, най-важно е човек да не губи чувството си за хумор. Имам много какво да напиша, но не знам дали ще има кой да го прочете. То днес всеки пише, а малко се чете", смее се режисьорът.

На младини Джеки е активен антифашист, минал през Гешевите инквизиции и осъден на смърт, но случайно оцелява. Като писател Вагенщайн е известен повече извън България, отколкото тук. "Много ми е дълга биографията, за да си правя равносметки, не обичам тази дума", смее се писателят.

Роден в Пловдив, раснал в Париж, учил кино в Москва и живял във Виена, Анжел Вагенщайн е един от последните великани на духа днес у нас. "Аз принадлежа към народ, който никога не губи чувство за хумор. Въпреки цялата трагика, в която живеем, човек трябва да се радва и да разказва смешки. Иначе закъде сме", пита с усмивка Анжел Вагенщайн.

Реклама
Реклама
Реклама