Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/12642447 www.bgdnes.bg

България избяга от кошмара Грузия

Момчетата на Младен Кръстаич очакват жребия за Евро 2024 във Франкфурт

България вижда светлина в края на мрачния тунел за родния футбол.
С малко късмет в жребия може и да мечтаем за участие на Евро 2024 в Германия. Групите ще бъдат изтеглени на 9 октомври във Франкфурт, а нашите ще бъдат в четвърта урна след двете победи над Гибралтар (5:1) и Северна Македония (1:0) в Лига на нациите. Така със сигурност успяваме да избегнем кошмара Грузия. Грузинците ни разбиха с 5:2 в Разград, а при гостуването в Тбилиси, завършило 0:0, автобусът на нашите катастрофира. Халфът Тодор Неделев се отърва на косъм от смъртта и все още не е възстановен напълно.
За Евро 2024 общо 54 отбора ще бъдат разпределени в 10 групи и ще се борят за 23 места. На турнира ще участват общо 24 държави, но един участник вече е известен и това е страната домакин Германия.
Групите ще бъдат 10, като всяка от тях ще се състои от 5 или 6 отбора. Първите два от всяка група ще се класират за финалите на Европейското първенство. Останалите 3 места се разпределят чрез плейофи, които ще се играят през март 2024 г.
Вариантите при жребия са много и различни. Шансовете на България за класиране до голяма степен се определят от късмета при изтеглянето на съперниците.
Две примерни групи - една кошмарна и друга, която ни дава значително по-големи надежди за краен успех, са разиграни от сайта "Спортал". При добро стечение на обстоятелствата можем да се паднем с тимовете на Унгария, Финландия, Армения и Гибралтар. Но също така има шанс жребият да ни събере с Испания, Франция, Швеция и Словакия. Какво точно ще се случи на жребия във Франкфурт, предстои да разберем, но за първи път от доста време България очаква своите съперници за голям форум след две поредни победи в континентален турнир.

Кой в коя урна е за жребия

Така изглеждат урните за жребия на 9 октомври във Франкфурт преди последните мачове в турнира Лига на нациите, играни снощи
Урна 1: Германия (домакини) Хърватия, Холандия, Унгария, Италия, Португалия, Испания, Белгия, Дания, Полша.
Урна 2: Австрия, Босна и Херцеговина, Англия, Израел, Франция, Уелс, Чехия или Швейцария.
Урна 3: Армения, Ирландия, Румъния, Словения, Швеция, Албания, Исландия, Черна гора.
Урна 4: Азербайджан, Фарьорски острови, Грузия, Гърция, Казахстан, Люксембург, Турция, България.
Урна 5: Беларус, Естония, Гибралтар, Латвия, Литва, Малта, Молдова, Словакия.
Урна 6: Андора, Лихтенщайн, Сан Марино.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама