Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12648055 www.bgdnes.bg

Гришо изхвърли изборите от "Арена Армеец"

Финалът на "София Оупън" е на 2 октомври

Приемат документите от вота на нови места заради тениса

Григор Димитров изхвърли изборите от зала "Арена Армеец"!

За първи път след построяването на най-голямата спортна арена в страната тя няма да е център за приемане на изборните документи.

Причината е голямото тенис шоу "София Оупън", което събра куп световни звезди начело с Гришо и победителя в последните две години Яник Синер. Надпреварата започна в столицата на 25 септември и ще завърши на 2 октомври - деня на изборите. В деня, когато българите ще отидат до урните, за да дадат своя глас, са финалите на сингъл и двойки на турнира. Голямата надежда на тенис феновете в страната е един от участниците в мача за титлата да е именно първата ни ракета Григор Димитров.

Реклама

Още едно от основните гнезда за приемане на бележките от вота е "извън строя". Интер Експо Център е в основен ремонт от известно време, който все още не е приключил. Там в последните години се отчитаха областните РИК-ове за София.

Така от ползваните в последните години места за предаване на изборната документация в столицата на линия е само "Асикс Арена" (б.а. - бившата зала "Фестивална"). Заради отпадането на "Арена Армеец" и Интер Експо център ЦИК избра други точки за приемането на документите. Едното от тях е зала "Универсиада". Преди построяването на "Арена Армеец" именно тя беше основното звено за предаване на бюлетините. Членовете на изборните комисии се редяха посред нощ с чувалите и протоколите пред нея, тъй като нямаше достатъчно място за всички вътре. Сега Интер Експо център заменя "Универсиада".

Вместо в "Арена Армеец" пък ще се ползва НДК. Там ще се предават изборните резултати за София, което означава основното скупчване на членове на комисии.

По традиция в последните години това се случваше в най-голямата зала в България. При последните избори заради гласуването с машини предаването на протоколите премина бързо и без никакви проблеми.

Не така беше годините преди това. През 2015 година например хиляди хора бяха затворени в зала "Арена Армеец", чакащи обработката на резултатите от изборите в София. Тогава дори почина една жена. Причината за висенето и скандалите покрай него бе, че системата за обработка на протоколите от изборите бе блокирала след 02,00 часа. Това спря приема за дълго, а хората изкараха една ужасяваща нощ. Да не забравяме и скандалите с разнасянето от една политическа партия на чували и бюлетини и изборни книжа по улиците посред нощ.

На изборите през април миналата година, когато бяха въведени машините за гласуване, също имаше известни неразбории. Сгрешени протоколи от гласуването в някои секционни избирателни комисии бавеха проверката и приемането им. Те биваха връщани и поправяни, за да бъдат отчетени накрая официалните резултати. През това време членовете на секционните комисии чакаха с часове и напрежението се покачваше. След припадането на двама души се стигна до сканидарния "Убийци". Общо на четирима души им прилоша заради дългото чакане. На следващите избори вече всичко протича бързо и цивилизовано благодарение на гласуването с машини.

Реклама
Реклама
Реклама