Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/12655168 www.bgdnes.bg

Георги Градев: Решението за конгреса на БФС е съмнително

Решението на Софийския градски съд, че Конгресът на БФС от 18 март 2022 г., проведен от опозиционерите на Димитър Бебработв, е бил незаконно отменен от футболната ни централа, е съмнително. Това твърди специалистът по спортно право Георги Градев пред "България Днес".

От твърденията, които публикува Димитър Бербатов, се казва, че съдът е отменил и взетите от въпросния конгрес решения, като е определил двуседмичен срок за обжалване. Това означава, че съдът не признава Бербатов за президент на проведения от самия него конгрес.

Реклама

Според съда е опорочена процедурата по определяне на делегати заради разгласяването на противоречива и невярна информация относно отмяната на конгреса. БФС бил попречил на повечето членове на сдружението да вземат реално участие в събранието и да упражнят законното си право на глас с информация от сайта на футболната централа, което се казва в част от мотивите. Като следствие БФС трябва незабавно да възстанови членството на 62-та клуба, които отлъчи заради участието им във форума на Бербатов.

"Това са някакви свободни разсъждения на съдийката, които пораждат съмнения за почтеност - коментира Градев. - Мотивът, че клубовете са били объркани, защото на сайта на БФС имало противоречива информация, не е законосъобразен. Защото тежест има само информацията в Търговския регистър, а там конгресът е обявен шест месеца по-рано и не е отменян. Времето е било достатъчно да се регистрират делегатите, а не да чакат последния момент."

От щаба на Бербатов ще обжалват решението, въпреки че то е добро за опозицията, смята Градев. "Така или иначе, конгрес през март 2023 г. ще има, а ние искаме той да е и изборен. А това означава, че Бербатов може да разчита на тези 62 гласа на възстановените клубове. Така или иначе, желанието на опозицията е да бъде свикан честен и прозрачен конгрес, който да обедини футболната общественост", обяснява още Градев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама