Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12658312 www.bgdnes.bg

Гибонът Пико стана брейк танцьор

Талант в столичния зоопарк 

Маймунката се опитва с танци да впечатли новата си половинка

Маймуна от вида гибон сиаманг е танцуваща звезда в столичния зоопарк!

Приматът Пико, който пристигна у нас с половинката си Блу по-рано тази година, се разкършва впечатляващо на дансинга.

"Пико е танцьор. Намира си място на земята и започва да танцува. Много интересно се получава", сподели с усмивка пред "България Днес" Радослав Янков, ръководител на сектор "Примати" в софийския зоопарк.

Реклама

Представителите от техния вид са в категория "Застрашен вид" в Световната червена книга затова биват третирани като истински кралски особи. 9-годишната хитруша Блум е докарана от Гърция, като точно както своите предшественици по нейните земи, притежава качеството да отстоява своята територия. Това не се нрави на 10-годишният Пико от Франция, който се опитва да се наложи като глава на новото си семейство. Мъжкият гибон прави всичко по силите си да не остане незабелязан от Блум, докато нагледно скромната женска работи търпеливо върху превземането на властта. Влюбеният и загубен Пико бавно започва да губи последната дума и скоро Блум застава начело на фронта. Сега тя доминира приматския тандем, а мъжкият примат търси начини да прикове светлините на прожекторите отново върху себе си.

Процесът на ухажване при тази разновидност на бозайниците е съпроводен от пеене в синхрон, взаимно пощене и най-вече танци. Пико не губи време и вижда танците като начин да покаже на Блум, че може нещо, което тя не владее. Така мъжкият примат открива любовта си към брейка. Оттогава мъжкият представител на гибоните сиаманги не забравя да демонстрира завидните си танцови умения поне по няколко пъти на ден.

"Пико намира подходяща гладка повърхност и започва да се върти по гръб, точно като брейк танцьор", разказва Радослав. И добави: "Много скоро се разбра, че въпреки битката за шефския стол гибоните са съвместими и започнаха да се ухажват. Да се надяваме, че скоро ще има бебета от редкия вид".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама