Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12658342 www.bgdnes.bg

14-годишната Диана е цигуларка №1 в Европа

Талантливата българка спечели 4 награди в престижния конкурс "Концертино Прага" 

Талантливо българско момиче е цигуларка №1 в Европа в своята възрастова група.

14-годишната Диана Чаушева е големият победител в изключително престижния и уважаван конкурс "Концертино Прага".

Реклама

С уникалните си изпълнения на цигулка българчето успява да вземе цели 4 отличия - Първа награда на конкурса, наградата на Европейската асоциация на музикалните състезания за младежи (EMCY), наградата на Чешкото радио и наградата на публиката. С всяко от отличията Диана получава и стипендии, както и възможност да прави аудиозаписи за Чешкото радио.

Успехите на Чаушева не са случайни - момичето е пето поколение музикант. Родителите на майка й и баща й също са музиканти, а прадядо й е бил диригент и основател на хор "Царевец" във Велико Търново.

"Намерих нови приятели в лицето на останалите участници в конкурса. Всекидневието ни беше много натоварено с разчетени до минута графици за хранене, репетиции, концерти, пътуване между градовете през втората седмица от престоя. Получих много ценен опит с участието си в този престижен международен конкурс с историята от над 50 години", разказа пред "България Днес" цигуларката виртуоз.

Диана е впечатлена изключително много от архитектурата не само на залите, в които е свирила по време на конкурса, но и от сградите и забележителностите на Прага и Южна Бохемия.

През последните 2-3 години музикалната надпревара е с променени правила. Националните радиа провеждат национална селекция от деца до 16 г. Избират четирима, на които правят записи от около половин час музика без монтаж, и изпращат до Чешкото радио.

Журито е международно и слуша записите анонимно. Не знае детето дали е момиче или момче, нито възраст и националност. Оценяват и след това се сумират точките. Журито определя четирима, които свирят на финал с оркестър. Отскоро комисията от експерти оценява смесено, т.е. всички инструменти се състезават помежду си. Тази година са избрани две деца от България - освен Диана това е 16-годишният пианист Виктор Вичев, и две от Русия. Но заради войната в Украйна са поканени следващите в класирането - деца от Чехия и Италия.

Реклама
Реклама
Реклама