Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12658365 www.bgdnes.bg

Специалистът по мълниезащита инж. Радослав Калчев: Гръмоотводите трябва да се сменят всяка година

Стойте далеч от електропроводи, тръбопроводи и открити станции на метрото 

КОЙ Е ТОЙ

Инж. Радослав Калчев е роден в Силистра. Там завършва природо-математическа гимназия "Св. Климент Охридски". Бил е студент в Химикотехнологичния и металургичен университет. Направил докторантура в Московския държавен институт по стомана и сплави. Специалист по мълниезащита с дългогодишен опит и стаж в сферата.

- Г-н Калчев, защо се стигна до трагедията с мълнията, които уби трима в центъра на София?

Реклама

- Това е природен феномен. Никой не е защитен, затова хората вземат превантивни мерки като мълниезащитни системи за изграждане, информират се и си организират така нещата, че да бъдат извън зоната на въздействие. Но за жалост, в конкретния случай причините за трагедията са много ниска гръмотевична облачност, която от своя страна се оказа причината за 800 броя паднали мълнии. Фактор е и металният купол на храма "Св. Николай Софийски", който привлича мълниеносните действия в тази зона и в резултат на това хората, които са били около църквата и близо до дърветата, са се оказали в зоната на поражението.

- Металните куполи на църквите колко са опасни?

- По законите на физиката всеки метал привлича гръмотевици, независимо дали е благороден или черен. Не би трябвало да се каже че куполът на храма е опасен, по-скоро трябва да се предвиди мълниеносна система, която контролирано да отвежда тока към земята и да обезопасява зоната около храма и самия храм.

- Храмовете в България имат ли такива мълниеносни системи?

- В момента храмът в град Варна и църквата "Св. Александър Невски" в София имат такава система, но множество малки храмове с квартално или локално значение нямат такива системи или притежават, но в неизправно състояние. Това не касае само храмовете, а и панелното строителство, жилищните сгради. Реновирането на стари сгради с нова топло- и хидроизолация много често довежда до унищожаването на тази оскъдна мълниезащита, която е имало. Това е превенция, която е в рамките на закона и е задължителна за всички физически и юридически лица.

- Колко често трябва да се сменят гръмоотводите? Пазят ли ни гръмоотводи на сгради, строени през 70-те и 80-те години?

- Не! В никакъв случай не ни пазят. За да сме в безопасност в домовете си, гръмоотводите на жилищните сгради трябва да се подменят всяка година! При детски градини, ясли, обекти за съхраняване на петрол, взривоопасни продукти и други на всеки 6 месеца. За целта има такава наредба и закон, който е лицензирал т. нар. експертни лаборатории, които са с мобилни екипи и по молба на юридическо или физическо лице идват на място, извършват измервания, издават протокол, в който е написано какви са допустимите норми и какво имаме ние като резултат. Ако резултатите не са добри, съответното учреждение трябва да бъде затворено или да се направи предписание за незабавно изпълнение на тези мерки.

-Застрашени ли сме в новото строителство, което изобщо няма гръмоотводи?

Реклама

- Нещата стоят много сериозно. Голяма част от инвеститорите решават, че може да спестят пари от гръмоотводите - това е чисто човешка глупост и фактора лакомия и той води до последствия. Друго, което се прави, е да се монтират инсталации, които нито са сертифицирани, нито отговарят на необходимите изисквания по наредба. И третата глупост е, когато ние не стопанисваме това, което вече сме си монтирали. Всички хора, които живеят в жилище без гръмоотводи, нелицензирани такива или нестопанисвани, живеят в голям риск! Когато става въпрос за жилищни кооперации, домоуправителите са хората, които трябва да се занимават с общите части и безопасността на сградата - опасни дървета, топлофикации, тръбопроводи, мълниезащити, електроинсталации.

- Има ли значение при буря дали човек е сам, или са група хора?

- Бурята се формира на височина 20 км над земята и периметъра на въздействие на тази мълниеносна облачна система е повече от 50-60 км или 15-20 км минимум. Това са огромни площи и следователно, когато имаме интензивна мълниеносна дейност към земната повърхност, няма никакво значение дали хората са един или петима. Същото е и със животните.

- А какво ще кажете за телефоните и смартчасовниците? Опасни ли са при буря?

- Телефони, чадъри, смартустройства, метални бижута - това е допълнителен фактор, но в никакъв случай не е решаващ. Ако си изключим телефона и изхвърлим бижутата, няма гаранция за безопасността ни. Тук говорим за десетки хиляди волтове ток на мълния и на тока му е безразлично с мобилен телефон ли ще сме, или не. Само трасето на трамвая издава хиляди пъти по мощен електромагнитен импулс, отколкото телефона. По сериозните фактори са да не сме под самотностоящи дървета, да не сме в близост до електромагнитни полета, които се предизвикват от електропроводи или открити тръбопроводи и открити станции на метрото.

- Какво трябва да направим, ако сме навън и ни застигне буря?

- Ако човек по непреодолими обстоятелства се окаже извън дома си и е попаднал в зоната на действие на бурята, трябва да прибере краката си, да клекне близо до земята и да се моли на Господ да не го уцели. Тогава има някакъв шанс, но рискът е огромен.

Реклама
Реклама
Реклама