Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12658403 www.bgdnes.bg

Расте ужасяващата агресия към деца

Акушерката Емилия Ковачева беше осъдена на 18 г. затвор 

Майки убиват новородени, съученички се бият заради момчета 

2-годишно дете от Пловдив е в кома, след като има сериозни съмнения, че е било тормозено от майката осиновителка.
То е прието в болница с черепно-мозъчна травма, разкъсан бял дроб, синини и следи от ухапвания. Пред органите на реда майката обяснила, че нахапала детето в опит да го свести, след като то е паднало от легло. Медиците обаче твърдят, че е невъзможно травмите да са от падане.


"Хапала го е по ръчичките, крачетата, по скулата, по едното рамо. Разпитахме още един медик. Той е офталмолог и е четвърти свидетел по делото. Извършил е преглед на детето. Бе изказано становище, че такива телесни повреди от падане е по-скоро невъзможно да бъдат получени. Майката е асоциална. Не е допускала никого в жилището си и се е грижела сама за детето. От извършения оглед в жилището не са установени следи за присъствието на друг човек", обяви зам. районният прокурор Атанас Илиев.
Ужасяващи инциденти с деца не за пръв път има в нашата страна. Нещо повече, те все повече се увеличават.
Най-разтърсващ беше случаят с бебето Никол от 18 април 2015 г., който потресе цялата държава. Записи от столична болница показаха как акушерката Емилия Ковачева удря новородено в главата и гърдите. Тя също е душила бебенцето, като е хващала вратленцето му с ръце. След инцидента малката Никол беше със счупен череп, но оцеля.

Реклама


"Деянието й се отличава с особена жестокост, ярост и садизъм", заяви прокурорът в пледоарията си. Магистратът обясни, че няколко свидетели са разпознали Ковачева на записа, който показва как удря бебето. Също така отбеляза, че петорната техническа експертиза е установила, че изображенията във видеото не са манипулирани и е установила достоверността на записа.
През ноември м.г. акушерката беше осъдена на 18 г. затвор при първоначален "строг" режим за опит за убийство на малката Никол. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. В момента Ковачева излежава присъдата си в затвора в Сливен.


Друг от потресаващите случаи е отпреди четири години. Тогава 16-годишната Петя от казанлъшкото село Средногорово смрази с жестокостта си. Тя ражда бебето на 1 март и 10-ина минути след това го задушава с ръце. Заедно с бащата пренасят трупа на детето в съседна къща, където го оставят в торба в неработещ хладилник. Местните хора описват Петя като учтива и внимателна и са шокирани от постъпката й. След като трупът на бебето е намерен, родителите му са викнати за разпит. Бащата, 23-годишният Стефан от Сандански, прави признания за жестокото убийство. Той е очевидец на деянието, а майката Петя също признава какво е извършила.
И друг шокиращ случай имаше през 2018 г. Тогава 30-годишната Атанаска от циганската махала на врачанското село Радовене роди в дома си здраво дете, но после го захвърли във външната тоалетна. Според местните жената била отскоро в селото, след като започнала да живее на семейни начала с мъж от махалата - Сандо. Когато той се прибрал в дома си, видял Атанаска да кърви и разбрал какво е направила. Сандо веднага се обадил на кмета, а той звъннал на полицията.
Ужасяващ е и случаят през 2014 г., при който майка първо прободе бебето си с ножица, после го удуши и накрая скри телцето му в пералня. 31-годишната Светлана Александрова от Пловдив иска да направи аборт, но лекарите й отказват. Когато контракциите й започват, тя отива в тоалетната и ражда момиченце. Грабва ножица и пробожда бебето в шията и в областта на гръдния кош. Бебето някак си оцелява, но два дни по-късно майката му стиска носа, докато го задуши. Жената слага трупчето в платнена чанта, която прибира в пералнята. Три дни по-късно го вади, изкопава дупка на улицата и скрива телцето там, като го покрива с плоскост и камък. Според прокуратурата няма данни жената да е психичноболна, не е била пияна или дрогирана.
Жестоко постъпи и 18-годишна майка, която през 2017 г. уби собственото си дете в град Стамболийски. Младата жена удуши с чорап детето си на годинка и 9 месеца и го захвърли в парк. Една от версиите за убийството е, че майката се е дразнела от плача на детето. В циганската махала в града твърдят, че родителката се е дрогирала.
Дванадесет години по-късно едно убийство трудно може да бъде забравено. 17-годишна ученичка от Ямбол закла новороденото си бебе в квартирата си в Котел. Младата майка нанася 10-15 удара в тялото на бебето си с нож. Тя увива телцето в хавлиена кърпа, намушква го многократно, след което го скрива в шкаф.
За съжаление, често агресията към деца идва от други деца. Бой, псувни, обиди и публични унижения в социалните мрежи. Децата на България показват най-лошите си лица при ужасяващи сцени на агресия през последните години.
Тревожна тенденция сочи, че момичетата в пубертета агресират все повече - имаше случаи, в които момичета съблякоха своя позната чисто гола на улицата, а при други инциденти девойки се оказаха със счупени крайници, защото флиртували с неподходящи момчета. Много от случаите станаха публично достояние, след като са били заснети с мобилни телефони и след това се появяваха в социалните мрежи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама