Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12661035 www.bgdnes.bg

Синът на Сенко Буков, който оцеля по чудо преди 7 г.: Мълния удари татко, запали го като факла!

След като ме тресна, ме хвърли върху ограда и не помня нищо повече, казва пострадалият

Доли ЛУКАНОВА

"Чух гръм. Удари ме мълнията и ме изхвърли върху оградата. Нищо друго не помня."

Това са първите спомени на Сенко Буков от Златоград, който е сред малцината оцелели у нас от подобен зловещ инцидент.

Реклама

Думите той изрича пред своя син Илко преди 7 години. Тогава мълниеносна буря връхлита родното им място и заварва Сенко, докато пасе добитък близо до фамилната ферма. Мълнията погубва всичките 33 животни и праща пастира в болница с 30% изгаряния. Небесното електричество оставя трайни следи по тялото на 63-годишния тогава мъж.

"Татко горя като факла! Вече не е същият човек! Голямо чудо прекара, голямо нещо - да гори жив, след като го удари гръм", сподели след инцидента пред вестника Илко.

Тогава възрастният мъж бе откаран начаса в болницата в Златоград, след това бе препратен в Смолян, а накрая за него се грижат лекари в Клиниката по изгаряния в Пловдив. Медиците твърдят, че тежките изгаряния се дължат по-скоро на запалилите се дрехи на мъжа, отколкото на самата мълния.

Във вторник силната буря премина през София и Северозападна България. Над 40 000 мълнии паднаха над България. В столицата само за половин час в разгара на стихията броят им надмина 800. Една от тях уби трима младежи на възраст между 20 и 30 години в центъра на града.

"Много е страшно! На никого не го пожелавам, но това е Божа работа. Тези хора, които са починали, каква вина имат - никаква! Решил ли е Господ, няма какво да го спре. Не знам какво става. Последно време взеха много да зачестяват тези работи", допълва пред "България Днес" Илко.

Седем години след зловещия инцидент с баща му семейството още трепери, щом загърми. Винаги гледат прогнозата, преди да излязат навън, и видят ли данни за лошо време, отменят всички планове.

Реклама

"Още го болят раните, но се справя. Не говори за инцидента. Извежда животните. Като чуе гръм, бяга", допълва синът му, който също още не се е съвзел напълно от трагедията.

Преди да бъде открит, Сенко два часа вика от агонизиращата болка. В деня на инцидента синът Илко е на път и въобще не подозира каква трагедия грози семейството му. За ужаса научава от чичо си, който се свързва с него, тъй като чува писъците на брат си.

"Голяма трагедия преживяхме. Баща ми горя жив и въпреки малкия шанс оцеля. Чудо се случи! Спомням си и животните - натръшкани по земята. С чичо ми едвам сме ги извозили. Имахме и малки, на по 10 дена. Търсеха майките си, беше страшно. Купувал съм мляко, за да се хранят и да оцелеят", връща с болка лентата назад Илко. Семейството взима борчове, за да могат да спасят прехраната си. Едвам успяват да си стъпят на краката и днес отново гледат животни, за да преживяват.

Изключете телефона при буря

Експерти съветват да изключваме телефони и устройства, когато попаднем в гръмотевична буря. Причината е, че новите технологии привличат мълниите и така се стига до черните инциденти.

Опасност крият и т.нар. умни часовници, така че при буря ги сваляйте от ръката си. Препоръчително е, ако не искате да изключвате телефона си, поне да го оставите на "самолетен режим".

Ако бурята ви застигне, докато сте на път с велосипед или мотоциклет, трябва незабавно да преустановите движението и да потърсите убежище в сграда или на друго безопасно място. Ако наблизо няма такива места, клекнете и обгърнете коленете си с ръце - най-добре на тротоара и задължително на поне 5 метра от велосипеда или мотоциклета. Ако пътувате с кола, най-сигурното място по време на гръмотевична буря е самият автомобил. Препоръчително е да спрете колата, но задължително по-далеч от дървета.

Ако почувствувате изтръпване на кожата и настръхване на косите, това означава неизбежна мълния, насочена към вас. Не изпадайте в паника, а незабавно се хвърлете на земята - първо на колене с ръце върху земята, а след това легнете. Така електричеството ще премине през раменете и ръцете ви, пропускайки гръдния кош.

Гръм порази съпрузи

Тримата сирийски граждани, които бяха убити от мълния в центъра на София, не са единствените жертви на природната стихия за последната година.

В края на август небесното електричество отне живота на възрастни съпрузи в района на пернишкото село Гигинци. Прибирайки се от Църногорския манастир, мъжът и жената решават да седнат в беседка, която е ударена от мълния и ги убива на място. В средата на юни 20-годишен младеж излиза да разходи кучето си в столичния кв. "Люлин 6". Разразява се буря и мълния пада върху него и домашния му любимец, като отнема живота и на двамата. В края на август 2021 г. електрически заряд уби на място 41-годишния треньор на футболният клуб "Хебър" Иван Ранчев. Трагедията става по време на контролен мач в пазарджишкото село Лесичово между едноименния местен тим и "Ботев" (Черногорово).

Малцина са щастливците като Сенко и Теодора, които оцеляват след подобен инцидент. Случаят с 18-годишната Теди се разчу в цяла България, след като мълния я повали в Поморие. Бързата намеса на свидетелката Снежана тогава спаси живота й.

Ударен 7 пъти се самоубива заради жена

Може би най-известният пример за човек, пострадал многократно от мълнии, е този с Рой Кливланд Съливан. От 1936 г. американецът работи като пазач в националния парк "Шенандоа" във Вирджиния, САЩ. Докато патрулирал из природния резерват между 1942 и 1977 г., Съливан е ударен общо седем пъти от светкавици. Това му спечелва и официално първо място в Книгата на рекордите "Гинес" по този показател и прозвището "човешки гръмоотвод". Въпреки че е удрян от светкавици толкова много пъти, Рой живее до 72 години. За съжаление, на 28 септември 1983 г. мъжът се самоубива, прострелвайки се в главата с пушка. По официални данни Съливан отнема живота си заради депресия, причинена от несподелена любов по жена.

Реклама
Реклама
Реклама