Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12661905 www.bgdnes.bg

Теодора Духовникова след бурята: Мъчно ми е за Народния театър

Пак сами трябва да си търсим пари за ремонт, казва актрисата

"Изключително ми е мъчно, че точно преди избори, когато политиците се надпреварват да дават обещания, трябва сами, директорът и екипът му, да си търсим средства и да се оправяме след вчерашната буря. Защото ще си трябва основен ремонт, няма как само с кърпене на дупки."

Това сподели актрисата Теодора Духовникова, която бе част от спектакъла "Когато гръм удари, как ехото заглъхва". Постановката бе отменена поради течове в сградата на театъра след разразилата се във вторник буря над София.

Реклама

"Не бяхме започнали още, чакахме специалисти да кажат как ще процедираме. Не е приятно хората да джапат през водата. И ето това е повод да се обърне внимание на състоянието, в което се намира този културен паметник, какъвто е Народния театър", уточни още актрисата.

Самата тя не се притеснила от бурята и светкавиците, за разлика от колегите си. "Бури ще има всякакви, въпросът е след тях какво ще правим. Не е редно да се оправя сам театърът. А иначе представлението е много харесвано, беше пълно, разпродават се билетите много бързо", уточни Духовникова.

В постановката освен нея участват още Дарин Ангелов, Иван Юруков, Радина Боршош, Неделин Найденов, Богдан Бухалов.

По информация от ръководството на театъра в момента се уточнява точният размер на щетите, но със сигурност става въпрос за милиони левове. Със сигурност е належащ спешен авариен ремонт, а след това и основен ремонт, тъй като такъв не е правен повече от 40 години. Пари откъде ще дойдат обаче, не е ясно.

"Има спукани няколко водосточни тръби, които се намират в стените на театъра и вследствие на тях са наводнени камерната сцена и фоайетата на театъра", съобщи директорът Васил Василев. По думите му щетите ще бъдат покрити от бюджета на Народния театър.

Реклама

Добра новина е, че въпреки спешната ситуация реална заплаха не е имало нито за актьорите, нито за публиката или техническия персонал. Сцената на четвъртия етаж също не е пострадала.

"Междувременно обаче "Големанов" на Голяма сцена се игра", уточни директорът.

Според театралите ремонтът на сградата отпреди четири години е бил само замитане на видими проблеми под килима.

"Първо смятаме, че трябва да реагира държавата. Междувременно ще помислим и дали е необходимо да се обърнем към хората с молба за помощ", допълват от театъра.

Основен ремонт на сградата не е правен от 46 години.

"Направили сме всичко необходимо, за да осигурим нормалната работа на театъра. Така че довечера и въобще да има представления по програмата и да посрещнем нашата публика. Целта е да не усетят дискомфорт - нито актьорите, нито публиката", казват още от ръководството на театъра.

Притеснението на театралите е, че предстоят есен и зима. Затова са на мнение, че трябва да се предприемат действия за авариен ремонт, а след това - и за сериозен такъв.

Реклама
Реклама
Реклама