Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12676227 www.bgdnes.bg

Проф. Христо Пимпирев с Орден на Изабела Католическа

На премиерата на биографичната си книга

Подари на приятели пера от истински пингвини

Испанският Орден на Изабела Католическата, даван на лица и институции като признание за изключителни заслуги към родината или насърчаване на международните отношения и сътрудничество с други нации, ще получи само след дни проф. Христо Пимпирев. Това стана ясно на представянето на биографичната му книга "Антарктическият стопаджия". Високото отличие ще му бъде връчено от испанския посланик у нас - Алехандро Поланко.

"Макар че е малко рано официално да оповестим това, искам да благодаря на проф. Пимпирев за всичко, което правим и ще направим заедно", каза Поланко пред вестника.

Реклама

Премиерата на книгата на Пимпирев събра съратници, държавници и посланици на учения, последвали мечтата му България да стъпи на ледения континент. Авторката на творбата Иглика Трифонова успява да разкрие много неизвестни истории и факти от живота на Антарктика, но най-трудно й било да разказва за личния му живот. "Защото никой не иска да разкрива себе си", смее се Пимпирев. За книгата издателите споделиха, че е писана в движение - на път, на кораба, съпътства читателя до последната страница.

"Пазете проф. Христо Пимпирев! Той е рядка птица и продължава да е такъв. Не е необходимо да си орнитолог, за да си наясно, че редките птици трябва да бъдат защитени!", каза за изследователя президентът на България Петър Стоянов.

Друг приятел на професора - председателят на Антарктическия клуб Соломон Паси, пък въодушевено сподели: "Ние излязохме на три океана - това са Атлантическия, Тихия и Южния океан, благодарение на този човек - Христо Пимпирев. И сега е готов вече за новото начало - за първи път със собствен кораб, силна полярна програма, наравно с големите в света", каза Паси.

Като подарък с книгата си за всичките си приятели проф. Пимпирев бе приложил и стилен спомен - пера от истински пингвини. "Подобно на останалите птици пингвините "събличат" старите си пера наведнъж. Оттам сме ги събрали", сподели професорът, който в края на вечерта насълзен благодари за вниманието на всички дарили го с обичта и подкрепата си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама