Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12702136 www.bgdnes.bg

Лоренцо се предаде

Синът на Софка цъфна в МВР - Бургас

С двама адвокати отива да го разпитват в полицията

Лоренцо се предаде! Синът на Софи Маринова, който беше обявен за общодържавно издирване заради схема с трафик на хора, се предаде в МВР - Бургас. Това каза за "България Днес" говорителят на полицията в морския град Цветелина Рандева.

В следобедните часове на петък Лоренцо цъфва в полицията с двама адвокати и заявява, че веднага щом разбрал, че го издирват, тръгнал към полицията. "Нямах идея, че съм издирван. Това го разбрах от медиите, идвам доброволно за разпит", казва Лоренцо на влизане в полицейското управление в морския град, разказа за вестника Рандева.

Реклама

Младият певец е разпитан във връзка с мащабна схема за трафик на мигранти. Информация за негово евентуално участие разследващите придобиват, след като залавят трафиканта на мигранти Иван, който казва, че не друг, а именно Лоренцо е тарторът на каналджийската схема.

Тогава униформените веднага се запътват към адреса на Лоренцо в Етрополе, но не го откриват на мястото. Малко по-късно е пуснат за издирване на местно ниво, а ден след това и за общодържавно. След няколко дни безуспешно търсене Лоренцо сам се появява и е разпитан във връзка с твърденията на заловения каналджия Иван. След разпит, продължил няколко часа, органите на реда освобождават Лоренцо, тъй като на този етап нямат никакви доказателства, че е замесен в каналджийската схема. Разследващите разполагат само с думите на Иван, които според районния прокурор на Бургас Мария Маркова "може да е защитна версия".

Районната прокуратура не е уведомена за появата на Лоренцо в полицията, разбра "България Днес" от прокурор Маркова. "Това е така, защото Лоренцо е разпитан само в качеството си на свидетел, а не на обвиняем", допълва Маркова.

До издирването на малкия ром се стигна, след като преди около 10 дни граничари залавят Иван с 9 сирийски бежанци край Русокастро. По време на разпита на каналджията се появява и името на Лоренцо.

Пред разследващите Иван твърди, че синът на Софи Маринова го е взел от строителен обект в София, качил го на БМВ-то си и го закарал до входа на село Дебелт. Според историята на каналджията Лоренцо го оставя в Дебелт, дава му ключовете за джип "Сузуки Витара", който е с пълен резервоар и GPS точка, от която Иван да вземе групата от 9 нелегални мигранти от Сирия. Лоренцо му дава и указания за обратното връщане до София. Бежанците трябвало да бъдат закарани до столицата, а оттам други каналджии щели да ги изведат към Германия. Това твърди заловеният трафикант.

Иван качил нелегалните бежанци, но по думите му Лоренцо забравил да го предупреди, че вече има нов пункт за проверка край Русокастро. Именно там късметът на Иван му изневерява и той е заловен от граничари, които му щракват белезниците.

Реклама

21-годишният общ работник в строителството от София обявява пред разследващите, че ще разкаже всичко, защото е ядосан, бил подведен и са му спестени важни детайли.

Междувременно е изискана разпечатка, за да се установи дали и колко пъти Лоренцо е говорил с Иван. Извършват се и друг тип процесуално-следствени действия, които засега разследващите искат да запазят в тайна. Целта е да се изясни дали са истина твърденията на арестанта трафикант, или той иска да натопи сина на Софи Маринова.

Има данни, че задържаният каналджия Иван С. е минавал и друг път по въпросния маршрут. Най-вероятно е оглеждал района, но уви, е пропуснал ГКПП Русокастро. Дори бил спиран за проверка на същото място и му наложили административно наказание за нарушение на Закона за движение по пътищата. Какво точно е било нарушението, не става ясно за момента. Заловеният Иван е с постановена мярка за неотклонение "задържане под стража", уточняват от прокуратурата.

Разследването за участието на Лоренцо в каналджийската схема продължава. Очаква се синът на Софка да бъде извикан отново на разпит идните дни. Ако се докаже, че Лоренцо е тарторът на схемата или е замесен в нея и бъда признат за виновен, го грозят до 8 години решетки и до 12 бона глоба.

Гринго

След Лоренцо и името на Тодор Давидов - Гринго бе забъркано в скандала. За него плъзна информация, че е част от могъща престъпна схема, ръководена от сирийци в Турция, която превежда мигранти до Германия. Появиха се данни, че се води разследване срещу Гринго, което било в начална фаза. При проверка на "България днес" в МВР – Бургас, стана ясно, че няма нищо подобно. "Не разследваме Гринго за нищо", категорични са от полицията.

Реклама
Реклама
Реклама