Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12728310 www.bgdnes.bg

Уникални родопски кътчета, герои и рецепти в новия епизод на "Вкусът на България"

В следващия епизод на новото кулинарно предаване "Вкусът на България" - тази събота, 8 октомври, от 11:30 ч. по bTV, водещата Мария Жекова ще отведе зрителите на поредното вкусно приключение. Тя ще ги запознае с вкусовете и историята на магичното село Могилица и ще ги срещне с интересни жени от селото и техните чудни рецепти.

Съботната кулинарна разходка ще започне от прочутите "Агушеви конаци" - най-големият феодален замък на Балканския полуостров. Из просторните стаи на конаците Мария ще бъде впечатлена от мащабите, красотата и архитектурната мисъл, и ще открие кулинарни връзки от миналото в наши дни.

Реклама

В двора на уникалната композиция Мария ще научи как се прави кус-кус и то с четири ръце и нетърпеливо ще се включи в "свиването". Дамите от селото ще споделят рецептите за булгурен клин от своите баби, за макарини, кешкек и шушулково люто, които ще бъдат подкрепени от увлекателните им разкази за традициите на Могилица.

Завладяна от красотата на изминалите времена, водещата ще облече автентична, празнична носия на над 150 години, за да се срещне със Салих Паша от с. Бориково. Това ще бъде условието на майстора на "брънза", за да й сподели той 500-годишна рецепта за сирене, извара и масло. С него Мария ще приготви уникална стара рецепта, която се нарича Синдермю.

"Трябва да посещаваме тези места, защото тези хора са тук и чакат нас да ги чуем!", ще каже Мария на финала на епизода, след вълнуващата й среща с невероятните хора и древни рецепти на Родопите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама