Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/12973686 www.bgdnes.bg

Доц. д-р Пламена Райкова пред "България Днес": Без паника за земетресението във Вранча

"Земетресението във Вранча не бива да предизвиква паника сред хората. Няма място за притеснение, тъй като досега не са регистрирани афтършокове. Дори да има вторични трусове, те традицонно са много слаби".

Това коментира пред "България Днес" доц. д-р Пламена Райкова, която е ръководител на департамент "Сеизмология и сеизмично инженерство" в Българска академия на науките.

Реклама

Днес рано сутринта северозиточните части на България бяха разлюлени от труса, който беше с епицентър в румънската планина Вранча. Силата на земетресението е 5,6 по Рихтер, а дълбочината му от 100 км не е изненадваща, тъй като в тази сеизмична зона има дълбочинни събития.

Жители на Русе, Добрич, Силистра и Плевен споделиха, че по високите етажи на блоковете трусът е бил усетен силно. Разлюляване има дори и в ниските къщи.

"За последните три месеца това е най-силното земетресение във Вранча. Имаше трусове около 4 по скалата на Рихтер, но нищо сериозно. Затова призоваваме хората да са спокойни", каза още пред вестника Райкова.

Хора от Североизточна България признаха, че са получили предупредителни съобщения на мобилните си телефони и по-малко от минута по-късно разлюляването е започнало. От БАН поясниха, че не правят подобно ранно оповестяване за земетресения. За да получите подобни съобщения трябва да го направите чрез настройките на мобилния си телефон.

Жителите на Северна България още живеят със спомените от легендарното земетресение във Вранча на 4 март 1977 г. - 7,2 по скалата на Рихтер. Най-силно е засегнат Свищов, където са разрушени много промишлени и 355 жилищни сгради. Съборени са 5 училища. Засегната е църквата "Света Троица", която е напълно възстановена едва през 2004 г. Паметни плочи в памет на загиналите са издигнати на площад "Велешана", където се е намирало сринатото общежитие на химическия комбинат "Свилоза", както и в близост до училището "Алеко Константинов", където е бил разрушен жилищен блок. Под развалините в Свищов загиват над 130 души, ранени са над 140.

Реклама
Реклама
Реклама