Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13004449 www.bgdnes.bg

Наш художник в "Гинес" за 45-метров стенопис

Кром Багелски изрисува огромен комин в Дряново. Кандидатства в Книгата на рекордите за най-високи рисунки от един човек, прикрепен с въже.

"Довърших най-високия стенопис в България - цели 45 метра. Разучих и установих, че това е уникално постижение в света и вече кандидатствам в "Гинес". Опитвам се да отворя нова категория - за най-висок стенопис, правен от един човек, прикрепен с въже."

Реклама

Това сподели пред "България Днес" Кром Багелски. Даровитият художник изрисува огромен комин на отдавна неработещо текстилно предприятие в Дряново, пресъздавайки най-значимите епохи в човечеството - от първобитните хора в най-ниската част на комина до местните легендарни личности като Бачо Киро и архимандрит Максим Райкович - участник във Велчовата завера и Добродетелната дружина, в най-високата.

"При подобни рисунки по света работят няколко човека, а тук съм само аз. Имам квалификация за индустриален алпинизъм, събрал съм цялостната информация и няма проблем за доказването пред "Гинес", казва творецът, който от три години работи по изображенията в подходящите през сезоните атмосферни условия.

Идеята дошла от собственика Владимир Лафчийски. И двамата с Кром са от Ихтиман. Преди половин година Багелски паднал от стълба от 6 метра и си счупил глезена, докато рисувал стенописи и в родния град. Това забавило работата по комина рекордьор в Дряново, но художникът отново е на терен.

"В Ихтиман има един огромен, сив и грозен комин, в близост до който израснах. Винаги съм си мечтал да нарисувам комин, като порасна, гледайки го през прозореца. Знак на съдбата е, че майката на собственика на комина в Дряново е била директор на тази фабрика в Ихтиман", споделя художникът, който успешно съвместява творческите дейности у нас с 12-годишен престой в Лондон.

И продължава: "Привърженик съм на историята, още повече след толкова години в английската столица носталгията ми е много голяма. Сам измислих цялата композиция, но собственикът на комина е автор на идеята и инициативата. Предлагаме си съвместно идеи и се получава много добра колаборация", казва Кром, който завършва скулптура и създава видеоигри, затова и образите върху 45-метровия комин са в 3Д формат.

След дългото време на рисуване Багелски се е сприятелил с щъркелите от гнездото върху индустриалния комин.

"Всяка година идват едни и също родители, които създават поколение. Изобщо не се плашат, просто си седят в гнездото, гледат с любопитство и наакват здраво каската. И през отворите за вентилацията влиза", смее се художникът, който няма капка страх да виси върху въжета на 45 метра височина, но след падането от стълба определено изпитва боязън.

Реклама
Реклама
Реклама