Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/13117133 www.bgdnes.bg

Куп неуредици на световното - хаос, кражби, бирени бунтове

Въпреки лукса, ултрамодерните стадиони и привидния рай по време на световното първенство не всичко е толкова добре организирано в Катар. Такива информациите дойдоха от арабската страна в последното денонощие.

Липса на добра организация доведе до голяма блъсканица и меле в едно от фен зоните и едва не се стигна до фатален инцидент, но има ранени футболни запалянковци. Драмата се разиграла в парка "Ал Бида" в Доха около откриващия мач на Мондиала между Катар и Еквадор (0:2).

Реклама

На крачка бе да станем свидетели на нов "Хилзбъро", предупреждават медии. Домакините пуснали във фен зоната два пъти повече фенове от предвидения капацитет, който е 40 хиляди. Наложило се излишните да бъдат прогонени от органите на реда, което довело до блъскане и масова паника. Грозните сцени продължили 45 минути. "Беше страшно - коментираха чуждестранните фенове. - Такъв безпорядък и липса на организация не сме виждали никъде досега", жалваха се те пред камерите.

Репортерка от Аржентина е жертва на обир по време на живо излъчване от Доха. Доминик Метцгер се оплака, че портфейлът й е задигнат малко преди откриващия двубой. Пострадалата веднага е сигнализирала полицията за случилото се, при което последвало шокиращ отговор.

"Увериха ме, че ще задържат престъпника, но поискаха да им кажа какво наказание предпочитам да бъде наложено на виновника - обясни журналистката. - Отидох в полицейското управление. Там една жена полицай ми каза следното: "Разполагаме с камери от най-високо ниво, които имат лицево разпознаване. Ще хванем престъпника. Искате ли той да бъде осъден на 5 години затвор, или предпочитате да го депортираме?" Според информациите на стадионите в Катар са разположени около 15 хиляди камери със способност за лицево разпознаване.

Сред феновете в Катар се зараждат и бунтове заради недостатъчното количество бира около стадионите. Най-недоволни от това са привържениците на Англия. Както е известно, кралското семейство на емирството забрани продажбата на пенливата течност на стадионите. Пиво има единствено във фен зоните, които обаче не успяват да смогнат с толкова много желаещи да утолят жаждата си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама