Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13118643 www.bgdnes.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Ламбо ме насочи към политиката!

Започват честванията за 80-годишнината на Стефан Данаилов

"През 2016 г. Стефан Данаилов даде своята благословия към моето и на президента Радев участие в политиката и беше председател на нашия инициативен комитет. Когато спечелихме втория мандат и Ламбо не беше вече между нас, аз благодарих публично на него, защото той пръв повярва в мен и ми даде увереност да вляза в политиката. След това спечелихме!" Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която стана патрон на празничните чествания за 80-ата годишнина от рождението на Стефан Данаилов в Народния театър.

"Всички, които го познаваме, знаем, че едно дяволито пламъче щеше да се появи на лицето му, ако можеше да ни види сега. Щеше да каже: "Защо не се занимавате с нещо полезно?". От друга страна, съм сигурна, че щеше да му бъде драго, защото е човешко - всеки иска да е оценен, да му се радват, да получава доверието и обичта на хората", каза още Йотова. Тя обясни, че винаги се е възхищавала на уменията на актьора да се радва на малките неща и винаги да дава максимума от себе си. "Стефан Данаилов беше от онези, за които Валери Петров казваше, че са от "хвърчащите хора, които идват от Космоса, но пък са родени на Земята. Такъв беше Ламбо", каза още Йотова.

Реклама

Когато при нея дошла племенницата на Данаилов - режисьорката Росица Обрешкова, да застане с името си зад тези чествания, вицепрезидентката дори за момент не размислила. "Доста институции, на чиято врата са потропали, не са дали подкрепата си, но това си е на тяхната съвест", казва Йотова и вметна, че от всичко най-много Ламбо е обичал учениците си. "Когато говореше политически, той ги сравняваше с нас. Казваше: "Моите ученици са доста по-талантливи от вас". Казваше го с ирония, но и с голяма болка, защото всеки един политик малко или много се опитва да играе роля, но той казваше: "За нищо не ставате, елате в НАТФИЗ да видите как се прави това", разсмя залата Йотова, като накрая завърши с думите: "Обичаме те, Ламбо, не си забравен".

На събитието освен вицепрезидентката присъстваха авторът на новата книга за Стефан Данаилов - Георги Тошев(интервю с него четете на 10 стр.), племенницата му Росица Обрешкова, шефът на БНР Милен Митев и ученикът на Ламбо - Деян Ангелов.

80-ата годишнина от рождението на големия актьор ще се чества с мащабна програма. Тя е под надслов "Стефан Данаилов на 80 години любов".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама