Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13119636 www.bgdnes.bg

Животните, които предсказват титли

Тука има, тука нема

Октоподът Паул отприщи манията по любимци от дивата природа

Оракулът на БНТ - вълкът Черок, позна победителя от първия мач на Мондиал 2022 - тимът на Еквадор надви домакините от Катар с 2:0 още след откриването на шампионата. "Където му сложат от любимата храна, там ще отиде", коментират ехидно някои от футболните фенове, които вече са виждали половин дузина животни оракули, познаващи победителите в двубои от първенства на планетата.

Предстои да видим дали поредното животно ще има успех нататък в студиото на БНТ, но след сензацията от еврофиналите през 2008 г. - октопода Паул, мнозина вярват на предсказанията на непредубедените гадатели. Или най-малкото се забавляват с тях.

Реклама

Паул, чийто вид живее в свободния океан до две години, си изкара отлично в аквариума в немския град Оберхаузен цели три. Време, достатъчно да блесне и за световното първенство в Република Южна Африка през 2010 г. Наравно с пронизителните вувузели, Паул доби вече и световна известност. Той бе точен във всяка своя прогноза на световното първенство в РЮА - позна изхода на всички двубои на Германия, както и че Испания ще стане шампион. Неговата "дума" се приемаше за чиста монета и се чакаше предсказанието му преди всеки по-важен двубой от Мондиала. За жалост, малко след края му, Паул почина от старост.

Манията по животни предсказатели вече бе отключена и такива се нароиха по цял свят, а суеверни фенове и до днес се допитват да независимите им прогнози.

Четири години по-късно, вече за първенството в Бразилия, със същата задача бе нагърбено слончето Нели. Хоботът на африканското животно накланяше везните на прогнозите от зоопарка в германския град Ходенхаген.

Бундестимът се поздрави с титлата, побеждавайки състава на Аржентина с 1:0 в попадение дълбоко в добавеното време, а Нели, както се оказа, разгада успехите му. Затова и бе използвана отново за Евро 2016 г. Междувременно Нели стана истинска суперзвезда. Не само дето зоопаркът в Ходенхаген се напълни с желаещи да я видят, но стана главен герой в анимационен сериал, ликът й грееше от сувенири, дрехи, та дори от спално бельо.

На сцената за футболните залози се изявяваха още пингвинът Флоке, също за Евро 2016, както ред други животни като броненосец, костенурка и какви ли не други. С променлив успех, разбира се. Но тези предсказатели някак излизат от мода, тъй като на дневен ред вече са високите технологии.

Известната спортна игра за компютър и конзола, обожавана от милиони геймъри по света, която се слави като тънък познавач в прогнозирането на крайния победител, вече предрече всички резултати. На базата не на случайности, а на данни за всеки отбори и играч, въведени в симулацията. Електронна симулация на всички мачове от надпреварата в Катар стана факт далеч преди да бъде даден първият съдийски сигнал. Използвайки новаторска технология, както и специалните рейтинги на FIFA World Cup 2022, симулаторът изигра всички 64 мача по пътя към финала. Краен победител стана Аржентина. На финала "гаучосите" победиха големия съперник Бразилия с 1:0. Действащият шампион Франция се задоволи с бронзови медали. С голмайсторския приз се окичи Лионел Меси, а най-много асистенции изненадващо направи Карим Бензема. Само дето се получават разминавания, както показва и призът на Бензема, тъй като той пропуска мондиала. В редиците на някои отбори, които бяха оповестени преди отиването в Катар се наложиха промени именно поради контузии на играчи. Това вече разбърква алгоритъма. Но както е известно, никакви компютърни програми, изкуствен интелект и тем подобни не могат да предвидят какво би се случило при среща на 11 въодушевени футболисти срещу други 11 амбициозни футболисти.

Реклама
Реклама
Реклама