Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13129011 www.bgdnes.bg

Ето я най-голямата тиква цигулка

Гигантът на Кольо Гайдаджиев тежи 22 кг и е дълъг близо метър 

22-килограмова тиква с дължина близо метър отгледа фермер в Хасковско.

Гигантският плод израства в двора на земеделския производител Кольо Гайдаджиев от село Младиново. Рекордьорът е от сорта мускатна, който разговорно е наричан "цигулка".

"Останалите тикви са значително по-малки от нея", споделя с гордост Гайдаджиев, който е категоричен, че творението му е напълно екологично и отглеждано без опасни вещества.

Реклама

"Любопитното е, че всяка година най-големите тикви се раждат на едно и също място", казва още земеделският производител, който лично показва, че е трудно да вдигне тиквата, тъй като има сериозно тегло. Кулинарната съдба на великана не е ясно, но вероятно ще бъде превърната в супа или вкусен сладкиш.

Тиквите са много умни растения според ботаниците. Плодовете често закриват цветовете си така, че да пречат на пчелите да ги открият, за да смучат сладък нектар от тях. Това е в разрез с разговорния език, където думата "тиква" се използва като сравнение за глуповат човек.

Една от най-популярните тикви у нас е именно "цигулка". Този сорт има сладък вкус, жълто-кафява обвивка и оранжева месеста пулпа с отделение за семена. Макар и ботанически да е плод, тиквата се използва кулинарно като зеленчук, който може да бъде печен, грилован, разбиван на пюре или приготвян за супи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама