Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13139696 www.bgdnes.bg

Следят къде лети орел купонджия

9000 км за 40 дни измина Илия

Пилето се отклони от маршрута, за да си почине в Судан 

Къде лети орелът Илия внимателно следят природозащитници. За разлика от други прелетни птици той се отклони от маршрута си и отиде на почивка чак в Судан, като за 40 дни измина 9000!

6-месечната птица рекордьор започва миграцията си от родната Добруджа до Танзания в Източна Африка, но по средата на пътя прави голямо отклонение.

Реклама

"Илия е креслив орел. За него е типично да отлети към Африка в средата на август. Затова решихме да му сложим предавател, с който да проследим маршрута му. Всичко вървеше по план, докато не стигна до Египет. Там направи голямо отклонение от традиционния път. Сякаш се бе запътил към пустинята Сахара", разказа пред "България Днес" Михаил Илиев, отговорник на природозащитни дейности в Българско дружество за защита на птиците.

Освен природозащитник Михаил е и човекът, който открива гнездото на Илия. След дълго наблюдение и проучване успява да намери леговището на родителите на орлето пътешественик.

"Най-вероятно майката и бащата са тръгнали към зимовището заедно с Илия. Но той понеже е приключенец, е решил да си вземе отпуск и да си почине някъде в Судан. От там получихме последните сигнали, преди да изчезнат тотално. Изправи ни на нокти. Нямахме следа от него поне един месец и не искахме да го отписваме, но беше минало прекалено дълго време. Птицата е млада и няма достатъчно опит, а шансът да е оцелял не беше голям", допълни пред вестника Михаил.

Това, на което се надяват от дружеството, е орелът да е спрял в суданските каньони, в които има реки и гористи местности, където има храна и вода.

"Както бяхме изгубили надежда, един ден сигналът се върна. За голямо учудване на всички Илия се беше върнал към стандартния маршрут за Южна Африка. Бяха изминали около 30 дни. Най-вероятно е бил изморен и е решил да спре, за да си почине на благоприятно място. Отклонението му беше почти 1000 км и изглежда е бил сам. Той е може би единствената птица, която се е движила по този път. Ама че заблуден младеж!", завърши откривателя на Илия.

Реклама
Реклама
Реклама