Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13148852 www.bgdnes.bg

Малта разследва наш изнасилвач за канабис

След като задържа осъдения и издирван българин

Наново разглеждат екстрадицията на Тенчо Тенев

За канабис е разследван, издирван и открит в Малта наш изнасилвач, научи "България Днес"! Криминалистите на острова са подгонили 47-годишния Тенчо Тенев за притежание на наркотици, разкриват местни медии. По това обвинение нашенецът не е задържан, но то виси в досието му. Разкритията лъсват покрай производството по екстрадирането му.

Българинът за втори път става обект на малтийската съдебна система, след като Темида вече го пусна от килията. Това се наложи след гаф на родните институции, които не са осигурили ескорта му в законовия 10-дневен срок. Главният прокурор подал молба за удължаване на срока, като се мотивирал с недостиг на човешките ресурси. По данни на нашите власти предаването на Тенев се е провалило и заради проблем с разрешение за хващане на свързващи полети.

Реклама

Тенев беше обявен за издирване с европейска заповед за арест (ЕЗА), за да си излежи наказанието в България. Още от юли 2020 г. прокуратурата го подава в списъците с търсени лица заради влязла в сила 3-годишна присъда за изнасилване от съда в Свиленград. Наказанието е от 2013 г., а самата гавра е станала през 1997 г. През май м.г. белезници оковават ръцете му в град Жабар, след сигнал от Шенгенската информационна система.

Защитата на нашенеца изтъква, че случаят датира от над 10 години. "Българските власти не са проявявали особен интерес към човека през всичките тези години и са решили да действат едва сега. Тенев е присъствал само на едно заседание по това дело за изнасилване, без личен адвокат, и оттогава никога не е чувал за това производство. Той нямаше представа, че наказателното дело е тръгнало срещу него", коментира адвокатът на българина. По думите му до осем месеца наказанието на клиента му щяло да отпадне по давност.

През май т.г. съдът одобрява предаването на изнасилвача. Той не е съгласен с екстрадицията и обжалва, но през юли решението е потвърдено. Тогава започва да тече 10-дневният срок за организиране на връщането му, до което така и не се стига. Затова съдия Аарон Бугеджа нарежда освобождаването на българина от килията.

Още тогава се подразбира, че българските власти ще повторят опита си да тикнат осъдения в панделата. От прокуратурата изпращат нова заповед за арест, която е разгледана от съдия Ноел Бартоло. Българинът и адвокатът му Роберто Монталто оспорват и изтъкват, че Тенев никога не е давал съгласието си да бъде екстрадиран.

Съдът уведомява страните, че процедурата ще бъде разгледана от друг магистрат след няколко дни. Междувременно защитникът иска клиентът му да бъде пуснат под парична гаранция. Отбелязва, че предишното дело е по същото същество и се е основавало на българската присъда, въз основа на която е издадена новата ЕЗА.

Тенев за втори път оспорва предаването си. "Казусът е уникален и прост. Идентична процедура за ЕЗА вече се проведе и беше решена в полза на моя клиент и по-късно потвърдена при обжалване. Има грешка от страна на молещата държава България", коментира Монталто. По думите му клиентът му е поставен в несправедлива ситуация. "От деня на освобождаването му той е бил наясно с възможността ЕЗА да бъде повторно активирана, но въпреки това е останал в Малта", изтъква юристът.

Реклама

От прокуратурата цитират обещанието на българските власти - ако Тенев се озове в роден пандиз, да му бъде приспаднато времето, прекарано в малтийския кауш. По време на заседанието в съдебната зала става ясно, че разрешението на българина за пребиваване на острова е невалидно. Това кара магистратите да се опасяват, че българинът може да се укрие, и затова го оставят в ареста. Според прокуратурата той е избягвал наказанието си толкова години, защото е бил постоянно в движение.

Младо семейство

В Малта Тенчо Тенев пуска корени и има младо семейство. Установява се преди 6 години със съпругата си и дъщеря си. Имал е постоянна работа и е плащал редовно данъците и социалните си осигуровки, хвали го адвокатът. След изтичането на разрешението за пребиваването му на острова българинът е пуснал молба за ново разрешение за престой.

Реклама
Реклама
Реклама