Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13178300 www.bgdnes.bg

Прецакват жителите в наводнените села

Местните може да останат без работа, след като през декември само един автобус ще вози пътници от Карлово към Богдан и Каравелово

"Не стига, че останахме без къщи, а сега ще останем и без работа заради липса на транспорт!"
От това се опасяват жители на засегнатите от наводненията карловски села. Те потърсиха "България Днес", за да споделят за назряващ проблем с автобусните линии от и към Карлово. Има реална опасност селото да остане без връзка с други населени места, където много от хората ходят на работа.
До проблема се стига, след като фирмата, която обслужва Богдан, Каравелово и Климент по една от линиите си, отказва да изпълнява договора си с общината за превоз на пътници. Причината е липса на пътникопоток. Общинският съвет гласува разкриване на безплатен общински транспорт през декември. Надеждите на общинарите са през това време да се намери нов изпълнител, но засега желаещи няма. Другите две субсидирани линии са към Клисура и към Войнягово.
Жителите от наводнените села негодуват, че общинският автобус ще вози само сутрин и вечер. В същото време има много възрастни хора, които отиват до града за лекарства, и ще им се наложи да висят и да чакат цял ден посред зима, за да се върнат. Досега е имало 6 курса дневно в различни часови интервали, които са били удобни за работещите на смени.
"Това не е умрял район, тук живеят и работят хора. Как ще я караме без обществен транспорт? Толкова трудно си намерих работа, сега остава и да я загубя", притеснява се учителката Валя Павлова. Тя е на мнение, че трябва да се осигури превоз на по-чести интервали през деня, за да е удобно придвижването.
"Трябва да се осигури поне още един обеден курс от и до Карлово", категоричен е и кметът на Климент Мано Манов. По думите му само два курса - по един сутрин и един вечер, са недостатъчни. В следващите дни той ще разговаря с общинското ръководство за решаване на казуса. За проблема са известени транспортният министър и областният управител на Пловдив. Местните смятат, че липсата на транспорт може да се превърне в сериозен социален проблем.

Решението му трябва да дойде от държавата, защото сме в аварийно положение и ни грози ново бедствие, коментираха от Община Карлово.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама