Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13186897 www.bgdnes.bg

До 1800 лв. данъчно облекчение за деца с увреждания

Сумите са по-високи от миналата година.

Проверете за задължения, преди да пуснете декларацията 

Родителите на деца с увреждания могат да ползват до 1800 лева данъчни облекчения, съобщават от Националната агенция по приходите (НАП).

Майките и татковците на малчугани с 50 и с над 50% увреждания имат право да ползват комбинирано данъчно облекчение - веднъж 1200 лева за дете с увреждане и още веднъж 600 лева за отглеждане на едно дете.

Реклама

Двете облекчения, ако са изпълнени необходими условия, могат да се ползват от единия родител, да се разпределят между двамата родители или единият родител да ползва облекчението за дете, а другият - за дете с увреждане.

Също така е възможно тези данъчни облекчения да се ползват и от родител, на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод, когато за него са налице всички необходими условия, описани в закона.

Тази година размерите на данъчни облекчения за придобитите доходи на родителите са по-високи спрямо предходната.

Размерът на облекчението за деца за 2022 г. е в зависимост от броя им. За едно ненавършило пълнолетие дете сумата за получаване е до 600 лв., като преди година беше до 450 лева. За две деца сега родителите може да получат до 1200 лв., а за три и повече - до 1800 лв. Сумите преди година бяха съответно до 900 лева и до 1350 лева.

Стойността на размера на данъчното облекчение за деца с увреждания се повишава от 900 на 1200 лв.

"Преди да представят необходимите документи за ползване на данъчно облекчение, лицата трябва да проверят данъчно-осигурителната си сметка. Ако имат неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, следва да ги погасят, за да се възползват от данъчната отстъпка. Наличието на задължения за местни данъци и такси, които подлежат на принудително изпълнение и събиране от НАП, също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение", обясняват от агенцията.

Реклама

За ползване на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания при работодателя по основното трудово правоотношение работникът/служителят в срок от днес до 31 декември 2022 г. трябва да предостави необходимите документи, които са описани на сайта на НАП.

Бонус за таткото при майчинство

Родители, които през цялата 2022 година са по майчинство, не могат да ползват данъчните облекчения. Причината е, че доходът, който са получавали, е необлагаем, т.е. не са плащали данък, за който да се ползва облекчението. При тези случаи данъчното облекчение може да се ползва от другия родител.

Реклама
Реклама
Реклама