Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13187337 www.bgdnes.bg

Има ли подслушвани с "Пегас"у нас, нищят следователи

Разследването за шпионския софтуер продължава

9 месеца прокуратурата и ГДБОП умуват дали използваме израелската програма

Прокуратурата и ГДБОП още нищят дали у нас се използва израелският шпионски софтуер "Пегас". Разследването продължава вече над 9 месеца, категорични доказателства няма.

Главният редактор на "Юрактив - Гърция" Спирос Сидерис описа как е разбрал, че е следен с шпионския софтуер "Пегас" на конференция у нас. Темата й бе "Случаят "Пегас": Как технологиите проникват в личното пространство и превземат демокрациите ни". Събитието бе организирано от евродепутата от Партията на европейските социалисти Иво Христов в софийския Дом на Европа

Реклама

"Аз не съм нито престъпник, нито съм имал работа с класифицирани документи", коментира Спирос Сидерис. На въпрос на "24 часа" дали е усетил по някакъв начин, че е подслушван, гръцкият главен редактор каза, че екранът му е замръзвал, по време на разговори чувал чужди гласове или специфично бийпване. Сидерис уточни, че са го следили чрез "Пегас" от 2015 г., като през 2021 година най-много е усещал, че някой го подслушва.

У нас всичко започна на 23 февруари тази година. Тогава Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за незаконното използване на шпионския софтуер "Пегас", но събрани до момента категорични данни, че това се е случвало в България, няма. Разследващите органи се задействат у нас само дни след като Израел създава специална комисия, която да разследва дали полицията там е подслушвала незаконно общественици и журналисти с шпионския софтуер. Тогава нашата прокуратура започва проверка за евентуално неправомерно използване на шпионския софтуер "Пегас" от български държавни структури и служби. Изискана е информация от службите дали въпросният софтуер е прилаган в България от държавни структури, но и до сега такива данни няма.

На пресконференция за шпионския софтуер зам. вътрешният министър Венцислав Катинов посочи, че няма данни България да е употребявала или да има "Пегас". Катинов допълни, че това съвсем не означава, че не е използван обаче.

Софтуерът "Пегас" може да проникне във всеки телефон или лаптоп. Ако преди години за целта е било необходимо позвъняване, сваляне на файл или кликване върху линк, днес жертвата не е нужно да прави каквото и да било, твърди Катинов.

"Пегас" стана обществено известен през юли 2020 година след журналистически разкрития, че е използван за следене на хиляди активисти и правозащитници. Това е ставало чрез смартфоните им, които с "Пегас" се трансформират в устройства за следене и от разстояние могат да извличат снимки, съобщения, местоположение, да се активира микрофонът за запис на разговори и др. За софтуера, създаден от израелската технологична фирма NSO Group, се смята, че е използван от редица правителства по света за шпиониране на критици и политически опоненти. NSO Group оспори журналистическите разследвания, които през 2020 г. разкриха, че хиляди политици, журналисти и правозащитници по цял свят са били подслушвани, но сагата още продължава.

Унгарският журналист Саболч Пани е част от международния екип, който разкрива подслушванията. Самият той също е следен. "Успяхме да идентифицираме още няколко журналисти, включително един колега", разказва Пани. Още тогава Европейският надзор поиска забрана на шпионски софтуери като "Пегас" в ЕС.

Реклама

Въпреки че няма данни да използваме "Пегас", само преди дни евродепутатът от Нидерландия София инт Велд представи първоначалните изводи от предприетата европейска проверка за използването на шпионския софтуер.

"Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер, но не всички европейски страни признават за използването на подобни програми, както и че не всяка от тях непременно нарушава европейските правила", твърди Велт. По нейните думи най-големите нарушения са установени в Гърция, Унгария, Полша и Кипър. Евродепутатът посочи, че България и Кипър са разпределителни точки за подобен софтуер.

Нерегламентираното използване на "Пегас" и ако има причинени вреди, изразяващи се в унищожаването на компютърни данни в информационна система или спирането на такава, може да вкара хакерите зад решетките от 2 до 4 г. Разследването продължава.

 Първоначална идея

Самият "Пегас" е създаден от частна компания в Израел и официално се продава само на правителства. Целта му е да се използва при идентифициране на терористи, както и при събиране на доказателства от телефони на престъпници.

Реклама
Реклама
Реклама