Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13198834 www.bgdnes.bg

Разбиха цех, бълвал ментета

Международна акция на Европол залавя фалшиви стоки за милиони

Изземат продукти за над 70 бона, ГДБОП намира и боен пистолет

Ментета на стоки за 8 милиона лева бяха задържани в предпразнична международна акция на Европол, с участието на българските служби. У нас антимафиотите, редом с експерти от отдела по киберсигурност към ГДБОП, разбиват цех за производство на стоки менте. Общо в мащабната европейска акция са свалени 12 526 уебсайта и са задържани 127 365 фалшиви продукта на стойност близо 8 милиона лева.

Българският отдел за борба с киберпрестъпността и ГДБОП разби престъпна мрежа, използваща акаунти и уебсайтове във Фейсбук за продажба на фалшиви дрехи, имитиращи известни марки, фалшиви калъфи за телефони и всякакви стоки менте. При координираната от Европол акция антимафиотите извършват редица претърсвания и откриват цех с шевни и релефни машини за производство на фалшиви продукти. От незаконната шивачница ГДБОП изземат неистински стикери, етикети на известни търговски марки, готови за преработка небрандирани артикули. Общият брой на конфискуваните фалшиви стоки е 600 бройки на стойност над 70 хиляди лева. При претърсването на цеха ченгетата откриват и незаконно притежавано огнестрелно оръжие. Има няколко задържани.

Реклама

В хода на международната операцията са издадени 10 заповеди за обиск и са задържани и обвинени 14 лица в престъпления срещу интелектуалната собственост. При една конкретна акция испанската полиция арестува четирима души и един човек е официално обвинен в кралството. Според предварителните резултати от разследването главният заподозрян в това разследване печели до 150 000 евро на месец и води охолен живот в луксозна къща. Кара скъпи коли и се впуска в екстравагантни почивки по целия свят. Като част от операцията испанската полиция прекъсна 32 сървъра, хостващи незаконното съдържание, конфискува пари, документи и две луксозни превозни средства.

"Успехът в мащабната операция се дължи на добрата работа на разследващите от 27 държави, които участват в 13-ото издание на операцията "В нашите сайтове". Повтарящата се операция, която се подкрепя от Евроджъст и Интерпол, е насочена към уебсайтове, хостващи разнообразно незаконно съдържание и предлагащи стоки менте под претекст, че са оригинални. Основните проблеми продължават да бъдат нарушаването на интелектуалната собственост върху търговските марки, както и върху съдържанието, което е защитено с авторски права. Основните констатации от операцията, проведена от 1 май до 14 ноември, също показват, че в границите на Европейския съюз се сглобяват повече фалшиви продукти и че престъпленията срещу интелектуалната собственост са тясно преплетени със сериозната и организирана престъпност", се казва в съобщение на европейската агенция за борба с престъпността.

Тези открития показват още веднъж, че производството на фалшиви продукти все повече се извършва в рамките на Европейския съюз. Освен това Европол подчертава нарастващото припокриване на престъпленията срещу интелектуалната собственост с укриването на данъци и прането на пари.

 Участват 27 държави

В комплексната операция участват България, Албания, Белгия, Бразилия, Колумбия, Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Грузия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Косово, Литва, Малта, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Португалия, Румъния, Словения , Испания, Швейцария, Обединеното кралство. Съединените щати също удариха едно рамо на европейската агенция за борба с престъпността.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама